Hlavní obsah

Na Vysočině jsou zbytky sněhu pro běžkaře v části Žďárska

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Vysočině zůstaly pro běžkaře zbytky přírodního sněhu už jen na některých místech ve vyšších polohách Žďárských vrchů. Kvalita sněhu se vzhledem k vysokým denním teplotám zhoršuje, zájem rekreantů je ale pořád vysoký.

Článek

V Jihlavě lyžařům stále slouží 550 metrů dlouhý okruh s technickým sněhem u amfiteátru. Pod ledovou stěnu ve Víru na Žďársku turisté chodit nesmí, hrozí padání ledu.

V okolí Nového Města na Moravě byl dnes podle informačního centra ještě sníh pro běžkaře u výše položených obcí, jako jsou Vlachovice, Kadov nebo na takzvaném ledovci u Fryšavy. Tratě už nejsou souvislé a mohou na nich být podmáčená místa. Přesto pořád přijíždí hodně lidí, i kvůli školním prázdninám na Brněnsku, parkoviště jsou plná.

„Na webových stránkách Lyžařské Novoměstsko bylo v průměru za víkend 55 000 přihlášených,“ řekl Miloš Brabec, předseda mikroregionu a starosta Tří Studní. Web se kvůli přetíženosti špatně otvírá. Uvedl, že návštěvníci občas blokují auty výjezdy místním lidem, někde zůstávají odpadky.

V Jihlavě se na okruhu v centru dá lyžovat, nejlíp dopoledne, protože v noci sníh přimrzá. S rostoucími denními teplotami se kvalita sněhu zhoršuje. Členové spolku Lyžařské Jihlavsko se ještě chystají rolbou upravit dvě místa, kde bývají odpoledne kaluže. „Chtěli bychom o víkendu nabídnout lyžařům příležitost třeba už k poslednímu svezení,“ řekl Martin Kratochvíl.

Na vírské ledové stěně byl rezervační systém pro lezce otevřený naposled v pondělí, ale led už hodně odtával. Lidé ze spolku Ledová stěna Vír pak z tohoto uměle vytvořeného ledopádu sundali zavěšená lana. Pokud tam někteří horolezci chtěli lézt i potom, museli mít vlastní lano. Pod skálu se chodit nesmí, hrozí padání ledu. „Jsou tam rozmístěné cedule se zákazem vstupu,“ řekl ČTK předseda spolku Slávek Matuška.

Sezonu lezení v ledu zatím spolek definitivně neuzavřel. Ve středu bylo na spodní části skály ve většině míst pořád 20 až 30 centimetrů ledu, pokud by se vrátily mrazy, mohlo by podle Matušky lezení možná ještě pokračovat.

Reklama

Doporučované