Hlavní obsah

Nacista konfiskoval židovský obchod. Jeho vnuk se teď osobně omluvil dotčeným

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Němec Thomas Edelmann se po 82 letech omluvil židovské rodině za to, že jeho prarodiče si přivlastnili jejich obchod.

Článek

Narodil se v Německu více než 25 let po skončení druhé světové války. V posledních letech se ale začal zajímat o genealogii a narazil na nacistické daňové záznamy, které uváděly, že obchod jeho rodiny dříve vlastnil žid. Řeč je o 49letém podnikateli, jenž se rozhodl vystopovat potomky této židovské rodiny a omluvit se jim. A to po 82 letech, co se tento příběh odehrál.

Svého děda Wilhelma Thomas Edelmann nikdy nepotkal a kontakt se svým otcem ztratil po rozchodu rodičů. Avšak když vyrůstal, slyšel zvěsti o nějakém rodinném podniku, jenž dříve vlastnili židé. Nalezené záznamy jasně ukázaly, že původní židovský majitel Benjamin Heidelberger byl nucen jeho dědovi prodat železářství v městečku Bad Mergentheimu. Stalo se tak v roce 1938 po zavedení antisemitských zákonů, které umožňovaly konfiskaci židovského majetku.

Ve snaze najít rodinu Heidelbergera se obrátil na organizaci MyHeritage, která pomáhá najít příbuzné napříč světem. O dva týdny později se ukázalo, že vnučka Heidelbergera, Hanna Ehrenreichová, je stále naživu a v jejím domě stále visí černobílý obraz obchodu jejího děda, který tehdy nosil jeho jméno.

Edelmann napsal Hanně dopis, v němž ji požádal o setkání. Myslel si, že jeho rodina byla vůči jejím prarodičům nespravedlivá. „Chápu, že v rozhovoru se mnou možná nevidíte žádnou výhodu, věřím ale, že pokud mohu svým dětem ukázat, jaké jsou dopady historických rozhodnutí, pomůže jim to činit správná rozhodnutí v životě,“ napsal Thomas v dopise. Dodal, že chce být přesvědčen, že jeho rodina „už nikdy nebude odpovídat za nespravedlnost a bude podporovat slabé“.

Již o několik týdnů později Edelmann a Ehrenreichová více než 90 minut diskutovali o příběhu svých rodin. Hanna uvedla, že peníze z nuceného prodeje obchodu použili její prarodiče na útěk do Palestiny jen několik dní před protižidovskými pogromy. Její vlastní rodiče uprchli do Izraele již dříve, kde se v roce 1937 narodila.

„Byl to velmi dobrý rozhovor,“ řekla Ehrenreichová CNN. „Thomas chtěl slyšet, jak nám bylo. Řekla jsem, že jsme šťastní a měli jsme dobrý život.“

Podle Hanny byl Thomasův dědeček dobrým mužem. „Jednoho dne přišel Edelmann a varoval mě, že musím co nejdříve opustit Německo. Byla plánována akce proti židům a chtěl mě varovat, jeho dobrého známého,“ psal tehdy její děda Benjamin Heidelberger.

Tato dobrá slova Edelmanna samozřejmě potěšila, avšak pochyboval, že jeho předek byl dobrým člověkem. „Můj dědeček byl dobrý obchodník. Během studentských let ve 20. letech byl členem nacistické strany. Nevěřím, že to byl dobrý člověk. Myslím si, že situaci využil,“ řekl Thomas. Je ale přesvědčen, že smíření s minulostí je důležité zejména pro jeho 15letého syna, který se o nacistické dějiny zajímá. Edelmann chce, aby jeho děti pochopily, jak všechna jejich rozhodnutí ovlivňují životy jiných lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované