Hlavní obsah

Dvě třetiny mladých Američanů nevědí, že nacisté zabili šest milionů Židů

Foto: Profimedia.cz

Dobový snímek ukazuje vězně v koncentračním táboře Osvětim.

Reklama

Z průzkumu také vyplývá, že 23 procent Američanů ve věku 18 až 39 let věří, že holokaust je buď mýtus, nebo se přehání. Téměř polovina z nich nedokáže vyjmenovat jediný koncentrační tábor. Jeden z osmi o holokaustu nikdy neslyšel.

Článek

Téměř dvě třetiny mladých Američanů nevědí, že nacisté zavraždili během 2. světové války šest milionů Židů. Jeden z deseti mileniálů nebo příslušníků takzvané generace Z navíc věří, že holokaust způsobili samotní Židé. Šokující zjištění o nejhorším zločinu 20. století přinesl výzkum zadaný mezinárodní organizací Claims Conference, která se zabývá odškodněním obětí holokaustu.

Téměř polovina Američanů ve věku 18 až 39 let (48 %) nedokázala vyjmenovat jediný koncentrační tábor nebo ghetto zřízené během druhé světové války.

Dalších 23 procent uvedlo, že holokaust byl buď mýtus, nebo se přehání. Jeden z osmi respondentů o holokaustu nikdy neslyšel.

Více než polovina (56 %) uvedla, že na sociálních sítích nebo mezi známými zaznamenala nacistické symboly. Až 49 procent respondentů také zahlédlo online příspěvky, které holokaust popíraly nebo zpochybňovaly.

„Výsledky jsou nejen šokující, ale také smutné. A zdůrazňují význam naší činnosti i důvody, proč musíme jednat nyní, dokud jsou přeživší holokaustu stále naživu, aby vyprávěli své příběhy,“ uvedl pro deník The Guardian Gideon Taylor, prezident organizace Claims Conference.

„Musíme pochopit, proč se nám nedaří vzdělávat mladou generaci o lekcích z minulosti. Průzkum by měl sloužit jako budíček a návod, na které státy se musíme zaměřit,“ dodal ke zjištěním Taylor a poukázal tak na skutečnost, že výzkum měřil také to, jak si stojí jednotlivé americké státy.

Šetření hodnotilo jednotlivé státy na základě třech kritérií: zda respondenti slyšeli o holokaustu, zda dokážou vyjmenovat alespoň jeden koncentrační tábor a zda vědí, že bylo při holokaustu zavražděno šest milionů Židů.

Nejlépe si vedli mladí lidé ve Wisconsinu, kde mělo odpověď na všechny tři otázky až 43 procent dotázaných, následovali je mileniálové z Minnesoty (37 %) a Massachusetts (35 %). Nejhůře dopadla Florida s 20 procenty, Mississippi (18 %) a Arkansas (17 %). Špatně se dařilo i mladým Texasanům, šest z deseti nedokázalo vyjmenovat jediný koncentrační tábor.

O tom, že nacisté zavraždili šest milionů Židů, neví na národní úrovni 63 % Američanů mladších 40 let. Více než jeden ze tří (36 %) si také myslí, že nacisté zabili dva miliony Židů nebo méně. Jen 44 procent bylo schopno identifikovat vyhlazovací tábor Osvětim-Birkenau. A pouhá tři procenta znala koncentrační tábor Bergen-Belsen.

Výzkum nečekaně odhalil i nějaká pozitiva. Téměř dvě třetiny (64 %) mladých se domnívají, že výuka o holokaustu by měla být ve školách povinná. Sedm z deseti respondentů také uvedlo, že je nepřijatelné, aby jednotlivec zastával neonacistické názory.

Průzkum organizace Claims Conference sesbíral data z jednoho tisíce rozhovorů na národní úrovni a dvou set dalších rozhovorů z každého státu. Všichni respondenti byli ve věku 18 až 39 let. Podíleli se na něm přeživší holokaustu, historici a odborníci z amerického Muzea holokaustu.

Reklama

Doporučované