Hlavní obsah

Němečtí policisté šířili obrázky běženců v plynové komoře nebo střílení černochů

Foto: Profimedia.cz

Němečtí politici mluví o další policejní ostudě.

Reklama

Německá policie čelí skandálu kvůli rozesílání extremistické propagandy. Dnešní Středoevropský deník se ale věnuje i divákům v Bundeslize nebo vystoupení Jaroslawa Kaczyńského na TikToku.

Článek

Další extremistický skandál německé policie

Celkem 29 policistů ze Severního Porýní-Vestfálska bylo s okamžitou platností postaveno mimo službu. Většinou jde o členy ochranné policie z Mülheimu, kteří spadají pod zemské policejní prezidium v Essenu. Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Reul mluví o „ostudě“.

„Jde o rozesílání a přijímání krajně pravicové propagandy. Je to odporná, neonacistická a protiuprchlická štvanice,“ uvedl podle Spiegel.ONLINE Herbert Reul z CDU. Podle něj inkriminovaní strážci zákona tvořili samostatnou služební skupinu a vytvořili si na internetu chatovací místnosti.

11 policistů rozeslalo asi stovku obrázků, na kterých byli znázorněni běženci v plynové komoře koncentračního tábora nebo zastřelení osob tmavé barvy pleti. Zbytek strážců zákona tyto materiály pasivně přijímal, ale neupozornil na ně. Na nekalé praktiky policistů se přišlo při vyšetřování jiného případu, ve kterém šlo o prozrazení služebního tajemství novinářům.

Němci zase konečně zažijí Bundesligu přímo na stadionu

Profesionální sport v Německu uvidí zase diváci na stadionech a v halách. Stane se tak navíc dříve, než spolková vláda původně zamýšlela.

Moudřejší budeme po šestitýdenní testovací fázi, kdy kluby mohou do hlediště přivést minimálně 1000 diváků, ale maximálně využít 20 procent kapacity ochozů. Rozhodnutí se netýká jen fotbalu, ale taky například ledního hokeje, házené, basketbalu nebo volejbalu, uvádí agentura DPA.

Hlavně pro menší sporty jde o příjemnou zprávu, protože v kolonce „příjmy ze vstupného“ už nebude svítit nula. „Jsem vděčný a šťastný,“ uvedl pro televizi ARD v první reakci prezident Německého fotbalového svazu (DFB) Fritz Keller.

Například kluby 1. a 2. Bundesligy teď musejí předložit hygienické koncepce provizorního návratu diváků do hlediště, které jim ještě musejí schválit s přihlédnutím k místním pravidlům a epidemické situaci úřady v jednotlivých spolkových zemích. Třeba v Sasku je třeba aktuálně mnohem méně nakažených než v Bádensku-Württembersku, upozorňuje ARD.

Borussia Dortmund už oznámila, že pustí na stadion maximálně 10 000 fanoušků, i když podle stanovených pravidel by jich mohlo být až 16 000. Diváci budou od sebe muset sedět v bezpečně vzdálenosti a na řadě stadionů s povinnou rouškou. Kluby budou příznivce nabádat, aby na sportoviště dorazili pěšky, na kole, nebo autem a vyhnuli se MHD. Řada klubů zvažuje stanovení časových intervalů pro vstup do jednotlivých sektorů, aby se zabránilo bližšímu kontaktu většího počtu lidí před stadionem.

Vídeň nabírá lidi do koronavirových call-center

Vídeň nabírá nové pracovníky. A to kvůli koronavirové pandemii – podle rakouského deníku Kronen Zeitung půjde o víc než tisíc pracovních míst. Zaměření jsou různá, největší část nových zaměstnanců, asi 500 lidí, zamíří do trasovacího týmu. Další pracovníci se pak budou starat o krizovou koronavirovou linku 1450.

Telefonická linka, na kterou volají lidé s podezřením na covid-19, je momentálně oproti dřívějšku extrémně vytížená. Třeba osmého srpna její tým vyřídil 1222 telefonátů, počty ale strmě rostou – v úterý bylo hovorů už necelých 18 tisíc.

Noví zaměstnanci budou do provozu zapojeni postupně. Jejich výběr měl podle Kronen Zeitung několik priorit – úřady se zaměřily na lidi starší 50 let, kteří jsou kvůli koronavirové krizi na trhu práce ve znevýhodněné pozici. „Samozřejmě ale musí mít odpovídající kvalifikaci,“ dodal vídeňský starosta Michael Ludwig ze Sociálně demokratické strany Rakouska.

Polský staromilec na TikToku

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński je znám odporem k moderním technologiím, zvláště k sociálním sítím. Minulou sobotu ale učinil výjimku a vystoupil na videu na sociální síti TikTok. Jednasedmdesátiletý konzervativec, který je velkým milovníkem koček, tak chtěl podpořit nový zákon na ochranu zvířat, který zakazuje mimo jiné kožešinové farmy.

Zákon představila vládní strana minulý týden - kromě zákazu kožešinových farem znemožňuje i zneužívání zvířat pro zábavu (tedy zejména v cirkusech), omezuje rituální porážky a snaží se o zlepšení životních podmínek domácích zvířat.

„Musíme zabránit tomu, aby se tyto špatné věci děly. Tento zákon musí podpořit každý dobrý člověk,“ citoval Kaczyńského server Politico. Polští konzervativci jsou přitom v ochraně přírody spíše „černou ovcí“ Evropské unie, a to kvůli kácení Bělověžského pralesa i pokračující těžbě a spalování uhlí.

Tentokrát se však překvapivě postavili na stranu ekologů a v Sejmu zřejmě při hlasování o zákonu vytvoří koalici se Zelenými. Někteří členové vládní strany jsou ale proti zákonu, například ministr zemědělství Jan Ardanowski. Farmáři argumentují tím, že zákon poškodí celý sektor - Polsko je totiž druhým největším provozovatelem kožešinových farem v Evropě a v globálním měřítku mu patří třetí příčka po Dánsku a Číně.

„Pokud se rozhodneme, že zvířata jsou důležitější než lidi, mluvíme o začátku konce křesťanské civilizace,“ prohlásil Ardanowski dramaticky v polském rozhlasu. O šéfovi své strany pak řekl, že se nechal zmanipulovat. Média nyní spekulují, zda ve vládě skončí už před plánovanou říjnovou rošádou, nebo až během ní.

Maďaři propustili českého řidiče

V Maďarsku byl dnes odpoledne propuštěn český řidič autobusu, který byl v neděli krátce po půlnoci zadržen na chorvatsko-maďarské hranici po incidentu s pracovnicí celní služby. ČTK o tom informovala delegátka cestovní kanceláře T Split tour, jejíž klienti autobusem cestovali. Bez dalších podrobností to potvrdilo české velvyslanectví v Budapešti. Podle delegátky Kateřiny Macourkové zatím není jasné, zda byl šofér z něčeho obviněn.

Řidič vezl v noci na neděli zhruba 50 pasažérů z dovolené v Chorvatsku. Zadržen byl na hranicích po incidentu s celnicí při kontrole kufrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované