Hlavní obsah

Nadace Billa a Melindy Gatesových má jasný cíl: zlikvidovat koronavirus

Foto: Facebook.com/gatesfoundation/

Manželé Bill a Melinda Gatesovi.

Reklama

Bill Gates, spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft, v rozhovoru pro server Financial Times řekl, že jeho nadace s ohledem na současnou situaci zaměří veškerou svou pozornost na boj proti pandemii koronaviru.

Článek

Druhý nejbohatší muž světa už v iniciativě proti šíření nemoci covid-19 přislíbil investovat 250 milionů dolarů. Teď to podle jeho slov má být ještě více.

Nadace manželů Gatesových má podle serveru Financial Times kapitál v hodnotě 40 miliard dolarů. Z těchto zdrojů byla financována například léčba HIV, malárie nebo dětské obrny. Z vyjádření Billa Gatese však vyplynulo, že veškerá pozornost jde nově za koronavirem.

Mluvčí nadace Gatesových však ve svém prohlášení zaslaném serveru The Verge ujistil, že nadace „se nadále angažuje ve svých klíčových oblastech zaměření, včetně snižování infekčních chorob, odstranění extrémní chudoby a zlepšení veřejného vzdělávání v USA“.

Gates a WHO

„Pandemie covid-19 ovlivňuje všechny oblasti naší práce a dopady pocítíme i v následujících letech,“ tvrdí nadace, která spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a dalšími zdravotnickými organizacemi po celém světě.

Gates se před pár dny také zastal Světové zdravotnické organizace a kritizoval rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který pozastavil její financování. „Pozastavit finance Světové zdravotnické organizaci během zdravotní krize je skutečně nebezpečné. Její prací je zpomalit šíření nemoci covid-19, a když bude tato práce zastavena, žádná jiná organizace ji nebude moci nahradit. Svět potřebuje WHO více než kdy jindy,“ napsal tehdy na Twitteru.

Miliardářova noční můra

Ohledně nákazy miliardář už dříve prohlásil, že celosvětová pandemie způsobená koronavirem je jeho nejhorší noční můrou. O svých obavách Gates promluvil v rozhovoru pro The Times. Už tehdy sdělil, že je připraven financovat výrobu několika vakcín ještě dřív, než budou schváleny, aby pak mohly být distribuovány, co nejrychleji to bude možné.

Sám Gates je pak v kontaktu s farmaceutickými společnostmi, se kterými hovořil například o posílení výroby vakcíny vyvinuté vědci z Oxfordské univerzity. Experti přitom doufají, že látka by mohla být dostupná veřejnosti už letos na podzim.

Reklama

Doporučované