Hlavní obsah

Nadační fond Klausových se přestěhoval do vily na Hradčanech. Nájem je třikrát levnější, než je obvyklé

Vila, kde od dubna sídlí Nadační fond Livie a Václava Klausových.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nadační fond Václava a Livie Klausových se přestěhoval do vily na Hradčanech, která patří Správě Pražského hradu. Za byt o rozloze padesát metrů čtverečních platí pouze sedm tisíc korun. To je podle realitních agentur až třikrát menší nájemné, než je v takovém místě běžné.

Článek

Smlouvu za Hrad podepsal kancléř Vratislav Mynář. A Klausovým tím zajistil výhodný nájem i na roky, kdy už současný prezident Miloš Zeman prezidentem nebude. Kontrakt platí až do roku 2026.

Nadace Klausových se podle zjištění Seznamu do vily přestěhovala v dubnu.

Podle dokumentu, který Správa Pražského hradu zveřejnila v registru smluv, může Nadační fond Livie a Václava Klausových nově využívat ke kancelářským účelům byt první kategorie o rozloze 49 metrů čtverečních za částku 7030 korun měsíčně.

Podle realitní kanceláře Next reality group je nájemné pod cenou. „Optimální nájemné by se mělo pohybovat od 21 tisíc do 24 tisíc korun. Když jsme pronajímali byt o stejné rozloze na Loretánském náměstí, tak jsme dali měsíční nájemné ve výši 25 tisíc korun plus energie,“ uvedla její mluvčí Soňa Puchmertlová.

Podle realitní kanceláře Honzík by se nájemné určitě mělo pohybovat kolem 24 tisíc, protože jde o byt první třídy ve skvělé lokalitě.

I přes víc než výhodný nájem si nadace paradoxně pohoršila. Předtím sídlila přímo na Pražském hradě, konkrétně v Prezidentském domku v Královské zahradě. A jak před dvěma lety informoval server iRozhlas, nájemné činilo pouhých pět set korun ročně.

+4

Byt se nachází ve velké budově s číslem popisným 73, v ulici Kanovnická, což je přibližně 300 metrů od Pražského hradu. Smlouvu uzavíral s předsedkyní Nadačního fondu Livií Klausovou a Ladislavem Petráskem hradní kancléř Vratislav Mynář a ředitel Správy hradu Ivo Velíšek. Ani jeden z nich se ale ke smlouvě nechtěl vyjádřit.

Na dotazy Seznamu, na základě čeho hradní správa určila nájemné, odpověděla Kamila Kryštofová, ředitelka Nadačního fondu Livie a Václava Klausových, že tato částka jim byla nabídnuta. „Výše nájemného nám hradní správa nabídla, z naší strany se nejednalo o žádné smlouvání,“ sdělila Seznamu.

Mluvčí hradní správy David Šebek Seznamu řekl, že cena byla stanovena dohodou a správa přihlédla k tomu, že se jedná o neziskovou organizaci. „Při sjednávání výše nájemného Správa Pražského hradu vždy přihlíží k účelu a podmínkám nájmu, přičemž jednotlivé případy jsou posuzovány individuálně,“ napsal mluvčí.

Smlouva mezi nadací a Hradem byla uzavřena 8. dubna tohoto roku a zrušila tím předchozí spornou nájemní smlouvu, která umožňovala nadaci sídlit přímo na Pražském hradě. Zemanův nástupce může smlouvu vypovědět například v případě, že by nadace delší dobu neplatila nájemné, nebo v případě, že by Hrad prostory potřeboval k „plnění funkcí státu“.

Kontrola NKÚ

Nejde o první sporný nájem, který hradní správa podepsala. Loni uzavřela nájemní smlouvu se spolkem Přátelé Miloše Zemana, v rámci které sdružení od 10. května sídlí na luxusní adrese přímo u Hradu. Za více než 30 metrů čtverečních platí měsíčně 5291 korun plus 650 korun za elektřinu, úklid, teplo a vodu.

Správa Pražského hradu je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky. Jediný, kdo může dohlížet na hospodaření majetku, který má správa ve svých rukou, je hradní kancelář. Kontrolu může provádět ještě Nejvyšší kontrolní úřad, ale ani v případě, že by našel závažné nedostatky, nemůže podle zákona nic vynutit.

„Provedli jsme kontrolu naposledy v roce 2012. Tehdy jsme zjistili velké nedostatky u veřejných zakázek, ve vedení účastnictví a také evidenci a inventarizaci majetku,” sdělila pro Seznam mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Kontrolní úřad tehdy hradnímu kanceláři doporučil, aby u příspěvkových organizací, jako je Správa Pražského hradu, prováděl veřejnosprávní kontroly zaměřené na dodržování zákona o veřejných zakázkách, na hospodaření s nemovitým majetkem a na kontrolu jednotlivých akcí programů reprodukce majetku.

Na dotaz Seznamu, zda hradní kancelář vzala v potaz doporučení NKÚ a provedla veřejnosprávní kontrolu, vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář opět neodpověděl.

Reklama

Doporučované