Hlavní obsah

Najde ČSSD lídra, který ji vytáhne na politické výsluní?

O co se hraje na sjezdu sociálních demokratů? Tématu se věnuje Duel Seznamu.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Restart, nový operační systém, znovusjednocení, hledaní nové vize - sociální demokraté upínají své naděje k nedělnímu mimořádnému sjezdu v Hradci Králové. Na něm si mají navolit nové vedení, rozhodnout, jak dál naloží se značkou ČSSD i získanými mandáty. A vyříkávat si budou i propad strany v podzimních volbách. Podaří se ČSSD najít cestu ven ze současného marasmu?

Článek

Do studia jsme pozvali ústeckého poslance a výraznou tvář ČSSD Jaroslava Foldynu a předsedu nezávislého sociálnědemokratického spolku Idealisté.cz Radima Hejduka. Oba politici se na mimořádném sjezdu budou ucházet o místopředsednický post.

Čtyři měsíce po neúspěchu ve sněmovních volbách se tuto neděli uskuteční v Hradci Králové sjezd sociální demokracie, který vybere nové lídry strany. Při volbě předsedy budou mít delegáti na výběr z dosavadních členů nejužšího vedení Milana Chovance a Jana Hamáčka, dlouhodobého kritika aktuálního vedení Jiřího Zimoly a dalších čtyř kandidátů. Sjezd, který v úvodu navštíví i bývalý předseda strany a současný prezident Miloš Zeman, by se měl vyslovit také k tomu, zda by měla ČSSD vyjednávat s hnutím ANO o vládní spolupráci.

Úřadujícího šéfa strany Chovance a místopředsedu Hamáčka, kterým může u delegátů uškodit angažmá v současném vedení, vyzvou kromě Zimoly také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk a starostka České Lípy Romana Žatecká. Bez nominace z regionů jde do volby předsedy také ředitel Městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

Štěpícím prvkem by na sjezdu mohl být postoj k zapojení do vlády. Nové vedení by mělo od delegátů dostat usnesení, zda zůstat v opozici, nebo jednat o koalici s ANO. Opozici preferují Chovanec či Žatecká, naopak Hamáček, Zimola, Krejčík či Staněk jsou různě intenzivně spíš nakloněni jednání o kabinetu. Hamáček hovoří o tom, že by výsledek koaličních rozhovorů mělo po vzoru německé sociální demokracie posoudit vnitrostranické referendum, vyjádření co nejširšího počtu členů si přeje i Zimola.

Sjezd sociální demokracie je do Hradce Králové naplánován pouze na neděli, což někteří straníci kritizují. Počítá se s tím, že sjezd bude zhruba ve 22:00 přerušen a za několik týdnů či měsíců bude pokračovat. Po přerušení by mohl volit zbývající členy vedení, pokud by nestihl všechny vybrat už tuto neděli, vyjádřit se k postupu případných vyjednávání o vládě, případně se zabývat změnami ve stanovách. ČSSD je chce upravit, aby do budoucna mohla fungovat pružněji.

Reklama

Doporučované