Hlavní obsah

Nájem na devadesát let? Brněnští radní prověří smlouvy na pronájem Kleinova paláce a Hlídky

Město v roce 1994 pronajalo Kleinův palác na devadesát let.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Brněnští radní chtějí revidovat dvě nájemní smlouvy týkající se Kleinova paláce a Hlídky 2 pod hradem Špilberk. Město mohlo podle současného vedení přijít o desítky milionů korun.

Článek

Když v roce 1994 podepsali zástupci francouzské Credit Lyonnais Bank nájemní smlouvu na Kleinův palác na brněnském Náměstí Svobody, mohli si mnout ruce. Honosný neorenesanční dům totiž dostali do nájmu na 90 let. A až do roku 2034 navíc měli budovu využívat bez placení nájemného. Zavázali se totiž, že do opravy domu investují necelých 600 milionů korun.

Radní se teď pokusí podezřelou nájemní smlouvu změnit. „Od roku 1994 nikdo z představitelů města nepožadoval doklad, kolik nájemce do domu investoval. Existují důvodné pochybnosti, zda investice do oprav opravdu dosáhla slíbené půl miliardy korun. Je tedy otázka, jestli má nájemce skutečně nárok využívat budovu až do roku 2034 bez placení nájmu,” sdělil primátor Petr Vokřál.

Credit Lyonnais Bank Praha už dům v nájmu nemá, užívá ji CL Equipment and Real Estate Leasing, kde je jednatelem Libor Baroň. Jeho společnost má v předmětu podnikání mimo jiné obstarávání služeb spojených se správou, údržbou a pronájmem nemovitostí. Baroň je zároveň jednatel ve společnost MAX & Partner, s.r.o., která za desítky tisíc měsíčně nabízí na internetu pronájmy kanceláří či obchodů. Také v Kleinově paláci.

Baroně se reportérům Seznamu nepodařilo kontaktovat, mluvili však se správcem Kleinova paláce. „Ano, vyjádření vám poskytnu. Společnost má platnou smlouvu na sto let, takže radní mohou víte co? Není žádný důvod smlouvu vypovědět, je platná,” sdělil správce Jílek. Křestní jméno sdělit odmítl a po podrobnějších dotazech už se k situaci vyjadřovat nechtěl.

Radní také hodlají revidovat smlouvu týkající se objektu Hlídka 2, v parku pod hradem Špilberk. Budovu si v roce 2000 pronajala společnost Unispo. Za objekt platí 50 tisíc korun ročně. „To vůbec neodpovídá lokalitě, prostorám a podobně,” uvedl Vokřál.

Město chce s nájemníky o smlouvách jednat. Pokud se nedohodnou, může podle primátora dojít i soudním sporům.

Reklama

Související témata:

Doporučované