Hlavní obsah

Nemocnice jsou v kritickém stavu, návrat k normálu se nekoná

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pandemická situace se podle čísel zlepšuje, ale v nemocnicích panuje nadále kritický stav.

Reklama

V Moravskoslezském kraji roste počet pacientů s covidem. Ve středočeských nemocnicích panuje stav hromadného postižení osob a situace se zatím výrazně nemění.

Článek

Středočeské nemocnice, které na začátku března postupně vyhlásily stav hromadného postižení osob, se stále potýkají s velkým počtem pacientů. Stav nadále platí ve čtrnácti nemocnicích z celkových 25. Jediný špitál, který stav už odvolal, je ten v Berouně.

Projevuje se tak pravidlo, kdy epidemie sice zpomaluje, ale v nemocnicích kritický stav nadále trvá, protože pozitivní vývoj se projevuje se zpožděním dvou až tří týdnů.

Podle Jana Žižky, krajského koordinátora pro intenzivní péči ve Středočeském kraji, se situace ve středočeských nemocnicích sice zlepšuje, ale pozvolna. „Nadále není situace optimální, byť stabilizovaná. Mírně se zlepšuje situace obsazenosti lůžek v rámci standardní lůžkové péče, stále je však velmi vysoké zatížení JIP a ARO,“ vysvětlil Seznam Zprávám.

Kdy se středočeské nemocnice budou moci vrátit do normálního stavu, nelze podle Žižky předvídat. „Všechna lůžková zařízení monitorují stav obsazenosti svých lůžek každý den, zároveň vyhodnocují stav epidemie ve spádové oblasti,“ vysvětluje. Stav hromadného postižení osob bude podle něj možné odvolat až ve chvíli, kdy se zlepší situace na odděleních JIP a ARO.

Stav ve Středočeském kraji nadále platí v nemocnicích v Benešově, Brandýse nad Labem, Čáslavi, Hořovicích, Kladně, Kolíně, Kutné Hoře, Mělníku, Mladé Boleslavi, Neratovicích, Nymburku, Příbrami, Rakovníku a ve Slaném.

Situace v nemocnicích je vážná

Například ve středočeské Oblastní nemocnici v Příbrami o odvolání stavu zatím neuvažují i přes to, že minulý týden tiskový mluvčí nemocnice Martin Janota řekl ČTK, že nemocnice přemýšlí o postupném návratu k normálu.

„Návrat k normálu v sobě obsahuje také přetváření lůžkových oddělení ke svému původnímu účelu. Bez toho nelze začít ve větší míře operovat, či provádět jakékoliv jiné zdravotní úkony,“ řekl v pondělí Janota Seznam Zprávám. Ke svému původnímu zaměření se ale podle Janoty zatím vrací pouze oční oddělení.

Stav hromadného postižení tak nadále trvá i v Příbrami. „Aktuálně je ve vážném stavu 12 pacientů, což je horní hranice možností intenzivní péče naší nemocnice. Celkem se aktuálně staráme o 78 pacientů s koronavirem,“ popisuje Janota vážnost situace.

Podobná situace je i v Kladně. „Ano, stav hromadného postižení osob, který Oblastní nemocnice Kladno vyhlásila 11. března 2021, zatím stále platí,“ potvrdila Seznam Zprávám tisková mluvčí nemocnice Hana Plačková. „Situace je i nadále velmi vážná a ve srovnání s minulým týdnem průměrný počet hospitalizovaných covid-19 pozitivních pacientů velmi mírně klesl,“ pokračuje Plačková.

Na lůžkách s intenzivní péčí je pak podle Plačkové stále zhruba stejný počet. „K dnešnímu dni je v kladenské nemocnici hospitalizováno celkem 76 pacientů, u kterých byla potvrzena nákaza koronavirem. Z tohoto počtu je u 11 pacientů vyžadována hospitalizace na lůžkách intenzivní péče,“ napsala Seznam Zprávám v pondělí.

Počet hospitalizovaných v Moravskoslezském kraji narůstá

I přes to, že celorepublikově se počet hospitalizovaných spíše snižuje, například v Moravskoslezském kraji počet pacientů spíše narůstá. V pondělí bylo podle dat, která Seznam Zprávám poskytl hejtman kraje Ivo Vondrák, v kraji hospitalizováno s covidem 770 lidí, což je o 68 lidí více než před týdnem.

To potvrzuje i situace ve frýdecko-místecké nemocnici. „Přestože z médií v posledních dnech neustále slyšíme o ústupu epidemie, v naší nemocnici se v posledním týdnu počet covid pacientů na standardních odděleních zvýšil,“ potvrzuje tisková mluvčí nemocnice Jana Březinová trend, který je patrný z dat.

„Situace je několik dnů ‚stabilizovaná‘ ve smyslu jen mírného nárůstu počtu hospitalizovaných. Hlavním problémem je velký počet pacientů vyžadujících intenzivní péči, a to jak pacientů s covidem-19, tak i pacientů považovaných za neinfekční (post-covid), i pacientů s dalšími diagnózami,“ vysvětluje Peter Sklienka, krajský koordinátor intenzivní péče pro Moravskoslezský kraj.

Podle hejtmana kraje Ivo Vondráka leželo v pondělí na odděleních JIP a ARO celkem 169 pacientů, což je naopak zhruba o dvacet pacientů méně než před týdnem.

„JIP a ARO máme stále plně obsazené,“ píše Březinová z frýdecko-místecké nemocnice. Podle ní se ale počet pacientů na těchto odděleních každý den mění. Za ARO tak uvedla rozpětí 8 až 18 pacientů. Zatím ale o vyhlášení stavu hromadného postižení osob v nemocnici neuvažují, i když Březinová přiznává, že se situace může kdykoliv změnit.

Podle Sklienky zatím v Moravskoslezském kraji nebyl v žádné nemocnici vyhlášen stav hromadného postižení osob, ale nemocnice fungují v režimu neodkladné péče. „Byly vytvořeny provizorní jednotky intenzivní péče. Poskytují se postupy intenzivní péče na standardních odděleních, uzavírají se některá oddělení a alokuje se personál na covidové jednotky. Uvedená opatření jsou v současné době zcela nezbytná pro zajištění jakékoliv neodkladné péče, tedy bez ohledu na základní diagnózu,“ vysvětluje Sklienka.

Reklama

Doporučované