Hlavní obsah

Nakažlivost koronaviru

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Článek

Jak se virus přenáší?

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem.

Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je cca dva až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví horečkami (nad 38 °C) či zvýšenou teplotou (37 °C), které neustupují. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a objevují se i projevy kašle.

U poloviny případů se nemoc projeví do 5. dne, do 12. dne pak u naprosté většiny nakažených.

Je možné nakazit se koronavirem, pokud si nechám poslat zboží zásilkou z čínských obchodů?

Dosud nebyl potvrzen žádný případ takovéhoto typu přenosu. Je velmi nepravděpodobné, že by došlo ke kombinaci faktorů, kdy by nemocný člověk balíček infikoval, virus přežil cestování po světě, a ještě se dostal příjemci na sliznice a způsobil onemocnění. Pokud se i přesto bojíte, postačí balíček vydezinfikovat a důkladně si umýt nebo vydezinfikovat ruce potom, co s ním budete manipulovat.

Jak je to s imunitou vůči koronaviru?

Co se týče běžných koronavirů, imunitu, která by trvala příliš dlouho, získat nelze. V případě COVID-19 odpověď doposud vědci neznají. Pokud se uzdravíte, jste imunní, ale už není jisté, jak dlouho.

Komu hrozí největší nebezpečí?

Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, chronicky nemocní (kardiovaskulární onemocnění, vysoký tlak, diabetes, nádorová onemocnění) či osoby s oslabenou imunitou. U těchto pacientů bývá průběh závažnější, mohou se rozvinout závažné dýchací obtíže, které vyžadují intenzivní péči (přístrojovou podporu). Zatím se zdá, že pro těhotné ženy riziko zvýšené není. Prozatím nebylo ani prokázáno, že by během těhotenství docházelo k přenosu viru z nakažené těhotné na nenarozené dítě. Ukázalo se také, že u dětí je zatím, podle dostupných informací, virus snášen dobře.

- V 81 % případů je průběh onemocnění mírný.

- V 14 % případů je průběh onemocnění vážnější.

- V 5 % případů je průběh onemocnění kritický - vyžadující intenzivní péči.

Mohou být nebalené pekařské výrobky zdrojem infekce, když se jich nakažená osoba dotkne?

Podle stanoviska EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) vydaného 9. 3. 2020 v současné době neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly pravděpodobným zdrojem či cestou přenosu viru. Zkušenosti z předchozích epidemií způsobených koronaviry, jako SARS či MERS, ukazují, že k přenosu viru prostřednictvím potravin nedochází.

Může se nakazit i domácí mazlíček?

Zatím není evidován takový případ, avšak jedná se o vir, který je přenosný i na zvířata. Proto se doporučuje dodržovat přísnou hygienu i při kontaktu s domácími mazlíčky. To znamená, důkladně si mýt ruce mýdlem po kontaktu se zvířetem.

Zpátky na informační rozcestník >>>