Hlavní obsah

Nakupovali jsme v Česku a v Německu. Stejný nákup, rozdíly v ceně a kvalitě propastné

Večerní zprávy STŘEDA 12. 7. 2017

 

Reklama

Den poté, co stát zveřejnil výsledky srovnávacího testu, podle kterého Češi nakupují méně kvalitní potraviny a prací prášky, jsme podnikli testovací nákup. Kdo utratí víc: Češi, nebo Němci?

Článek

Díky testu, který pro Ministerstvo zemědělství udělala Vysoká škola chemicko-technologická, už víme, že v Německu lidé nakupují kvalitnější potraviny.

Z 21 položek, mezi které se dostaly běžně nakupovaná jídla jako pizza, Nutella, rybí prsty, ale i prací prášek Persil, jen ve třech případech čeští nakupující dostali srovnatelnou kvalitu. V drtivé většině bylo zboží prodávané globálními výrobci v tuzemsku horší než v cizině.

Jak autoři srovnání upozornili, kolik zboží stojí, to v jejich porovnání nehrálo roli.

Reportéři Seznamu proto vyrazili na nákup do supermarketů těsně za českými hranicemi a v Praze, aby zkusili jednorázové cenové srovnání.

V Drážďanech jsme nakoupili třináct položek z těch, které prošly testem VŠCHT. Ostatní nebyly momentálně k dispozici, nebo byly v jiných gramážích či velikostech. V Praze, abychom získali srovnatelný nákup, jsme museli navštívit celkem tři obchody, protože ne ve všech měli shodné zboží s německým marketem.

Účet za jídlo nakoupené za hranicemi jsme porovnali s účtem za stejné potraviny (a prací potřeby) nakoupené v Praze.

Podívejte se ve videu, jak cenové srovnání testovaných potravin dopadlo.

Zatímco Němec musí za testovaný nákup dát v přepočtu 907 korun, v českých obchodech jsme nechali 801 korun. Připomeňme ale, že podle takzvané parity kupní síly (počítá s různou úrovní platů a cen v daných zemích) je kupní síla Němců zhruba dvojnásobná.

Největší cenový rozdíl byl u rybích prstů: V Německu byly za 52 korun, v Česku skoro za stovku. A to přitom testy Ministerstva zemědělství odhalily, že německý výrobek od téže firmy obsahuje zhruba 63 procent masa, zatímco české prsty jen 50 procent.

Celkový výsledek nákupu nejvíc ovlivnil prací prášek Persil, který jsme v Česku získali za cenu o stovku nižší.

Reklama

Doporučované