Hlavní obsah

Nálety v Sýrii zasáhly sklad zbraní. Kdo útočil, není jasné

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Nálety ve středu na východě Sýrie zasáhly sklad zbraní, který mají pod kontrolou Íránci. Syrské opoziční servery uvedly, že letecké údery způsobily mohutné exploze. Kdo za útokem stál, není jasné, oblast se nicméně už v minulosti stala terčem náletů izraelského letectva, které se zaměřilo na íránské cíle, uvedl k tomu izraelský list The Times of Israel.

Článek

Jak uvedl syrský opoziční server Step News, letouny vypálily několik střel na budovy na základně syrského letectva Hamdán v oblasti Búkamál nedaleko hranice Sýrie s Irákem. Vojáci na nálet okamžitě reagovali odvetnou palbou a použili i protiletadlové zbraně. Zda byl při leteckém úderu někdo zraněn, není známo.

Od začátku syrského konfliktu v roce 2011 vedl Izrael v Sýrii několik útoků proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada a proti jeho spojencům – Íránu a libanonskému hnutí Hizballáh.

V severozápadní syrské provincii Idlib přišlo podle exilové Syrské organizace lidských práv (SOHR) o život deset civilistů při včerejším náletu. Při tom bylo zasaženo tržiště ve městě Maara an-Numán. „Konečná bilance se může zhoršit, zranění utrpělo 15 lidí a stav některých z nich je kritický,“ citovala agentura AFP šéfa SOHR Ramího Abdar Rahmána.

Syrská armáda se snaží od dubna dobýt provincii Idlib, která je z větší části v rukou povstalců a radikálních skupin. Podle AFP ve středu boje pokračují na jihovýchodě provincie. Syrská armáda přišla v minulých 48 hodinách o 51 lidí a její protivníci o 45 bojovníků.

Boje se znovu rozhořely

Obnovené boje v Idlibu mezi syrskou armádou a povstalci trvají od soboty a obě strany v nich od té doby přišly o 96 lidí.

Současné boje jsou nejprudší od srpna, kdy bylo sjednáno příměří. Vojsko o provincii začalo bojovat v dubnu a do srpna byla provincie terčem mnoha náletů syrského letectva i jeho ruských spojenců. OSN odhaduje, že od dubna opustilo domovy na 400 000 lidí.

Sporadické boje pokračovaly i po srpnu a SOHR tvrdí, že od té doby přišlo o život na 160 civilistů.

V říjnu do Idlibu přijel syrský prezident Bašár Asad. Byla to jeho první návštěva této části Sýrie od začátku občanské války v roce 2011. Asad řekl, že bitva o Idlib je pro ukončení této války klíčová. Konflikt nepřežilo 370.000 lidí a zemi kvůli němu opustilo přes pět milionů Syřanů.

Syrská občanská válka, již zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se během let zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si vyžádalo už nejméně 400.000 lidských životů a své domovy muselo opustit dalších více než 11 milionů obyvatel, což je asi polovina předválečné populace. Z toho 5,6 milionu lidí uprchlo do zahraničí.

Do bojů se na straně prezidenta Bašára Asada zapojilo v roce 2015 Rusko, což do značné míry ovlivnilo poměr sil ve prospěch režimu.

Reklama

Doporučované