Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské připomene virtuální výstavou úmrtí světového scénografa Josefa Svobody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Josef Svoboda pro ostravské divadlo vytvořil scénu ke dvěma desítkám inscenací. Právě kresby a fotodokumentaci k nim výstava ukáže. Vedení divadla původně chtělo expozici umístit do některé ze svých budov.

Článek

Epidemie koronaviru a platná opatření to ale neumožňují. „Výstavu jsme původně chtěli otevřít na delší dobu v některém z našich divadel, ale už dvakrát jsme to odložili, nyní přicházíme s virtuální podobou, která bude na webu divadla přístupná zájemcům do 26. června,“ řekl ředitel divadla Jiří Nekvasil. Zájemci si podle něho mohou projít scénické návrhy většiny dochovaných Svobodových návrhů pro ostravské divadlo. Výstava obsahuje unikátní kresby i fotodokumentaci. Ke každé sérii návrhů je připojen komentář – autorkou je teatroložka Helena Albertová, hlasem provází Tomáš Jirman.

Scénograf Josef Svoboda se narodil 10. května 1920 v Čáslavi, zemřel 8. dubna 2002 v Praze. „Jeho návrhy byly vždy velmi originální, inovativní a zásadně posouvaly vizuální stránku divadla dopředu. Platí to už pro jeho tvorbu brzy po druhé světové válce,“ uvedl Nekvasil. Dodal, že pro ostravské divadlo Svoboda v letech 1946 až 1961 navrhl výpravu k sedmnácti inscenacím.

Svoboda sázel na nové metody a postupy. Jako první použil v divadle laser, vymyslel světelnou stěnu i speciální světla, která nesou po celém světě jeho jméno. Realizoval doma i ve světě na 700 divadelních inscenací, stál u zrodu divadelního fenoménu Laterny magiky, s velkým úspěchem prezentované na mezinárodní výstavě EXPO 58 v Bruselu. Proslavil se spoluprací s Metropolitní operou v New Yorku, pracoval s hercem Laurencem Olivierem či skladatelem a dirigentem Leonardem Bernsteinem.

Reklama

Doporučované