Hlavní obsah

Národní knihovna otevře v úterý Klementinum pro vrácení a půjčování knih, ne studovny

Foto: Profimedia.cz

Klementinum.

Reklama

Národní knihovna otevře v úterý pro čtenáře Klementinum v běžné otevírací době. V knihovně bude ale třeba dodržovat rozestupy a bude platit omezený počet návštěvníků tak, aby na jednu osobu připadalo 15 metrů čtverečních.

Článek

Neotevřou se studovny, k dispozici ale jsou stále digitalizované dokumenty v rámci Národní digitální knihovny-Covid.

Návštěvníci budou moci v Klementinu využívat Halu služeb, kde budou moci knihy vracet nebo si půjčovat nové. Budou moci také využívat meziknihovní výpůjční služby a případně se registrovat.

Knihovny se veřejnosti uzavřely kvůli vládním protiepidemickým nařízením podruhé loni 22. října. Vláda pak v polovině února umožnila knihovnám vydávat publikace přes výdejní okna. Národní knihovna sídlící v historické budově Klementina ale takové okno nemá, pro styk se čtenáři tak využívala vymezený prostor v Hale služeb. Počátkem března se vedení knihovny kvůli omezení kontaktů mezi lidmi rozhodlo tuto službu zrušit a knihovnu uzavřít do odvolání.

Na alespoň částečné zpřístupnění fyzických dokumentů v knihovnách apelovali opakovaně rektoři vysokých škol a někteří odborníci.

Zdarma přístup k Národní digitální knihovně, který má sloužit jako částečná náhrada omezení služeb knihoven v době pandemie, umožnila dohoda mezi ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Svazem českých knihkupců a nakladatelů. Prodloužen je do června. Stát nakladatelům zaplatí náhradu 80 milionů korun za neprodané knihy, které jsou díky této dohodě dostupné on-line.

Reklama

Doporučované