Hlavní obsah

Národní muzeum v přírodě chce zlepšit systémy na ochranu sbírek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní muzeum v přírodě (NMP) chce využít dotace z takzvaných norských fondů na modernizaci a rozšíření bezpečnostních a protipožárních systémů na ochranu muzejních sbírek.

Článek

Národní muzeum v přírodě vzniklo v prosinci 2018. Sdružilo tři muzea, která do té doby patřila pod Národní památkový ústav, Muzeum v přírodě Vysočina, Muzeum v přírodě Zubrnice a Hanácké muzeum v přírodě, s Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Ve Valašském muzeu v přírodě budou instalovány nové a modernizovány současné systémy technické ochrany sbírkových předmětů, požární i bezpečnostní. „V areálech muzea bude instalován moderní kamerový systém, který v kombinaci s ostatními technickými prostředky přispěje k výraznému snížení rizik poškození a zničení sbírkového fondu požárem, krádežemi a vandalismem,“ uvedla mluvčí muzea Pavlína Polášková.

Náklady jsou 31 milionů korun, z toho 85 procent hradí norský grant a zbytek Ministerstvo kultury. Zabezpečovací systémy budou napojeny na pracoviště policie a hasičů.

Dnes byla ve Valašském muzeu v přírodě podepsána smlouva se zástupci norského partnera a předsedkyní Českého výboru Mezinárodní rady muzeí ICOM. „Poslední podmínkou pro schválení dotace byl podpis smlouvy o spolupráci s partnerem, kterým je město Roros v Norsku. Partnerství bude probíhat zejména v přenosu informací o využití zabezpečovací techniky, dobré praxe a zkušeností. Dalšími partnery projektu jsou Český výbor ICOM a Technické muzeum v Brně, které se dlouhodobě zabývá problematikou bezpečnosti a konzervace sbírek,“ uvedl generální ředitel NMP Jindřich Ondruš. NMP se s Českým výborem ICOM bude také podílet na přípravě a organizaci seminářů a dvou mezinárodních konferencí s tématem ochrany sbírek muzeí v přírodě.

Město Roros bylo v roce 1980 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO díky souboru unikátních dřevěných staveb.

Reklama

Doporučované