Hlavní obsah
Online

Exim Tours a CK Fischer zrušily všechny prázdninové zájezdy

Tisková konference ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství

Článek

Co byste měli vědět

- Na konci května odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 9430 potvrzených případů covid-19, denně by jich mohlo přibývat asi 70. Hrozí spíš lokální ohniska a růst v Praze.

- Podle aktuálních statistik mírně stouplo množství lidí vyléčených z covidu-19, a to na 6019. Počet zemřelých nakažených stagnuje je 312. Celkově se koronavirem nakazilo 8770 lidí.

- V souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19 v Dole Darkov na Karvinsku hygienici aktuálně evidují 120 nakažených horníků a 12 jejich příbuzných. Nemocní jsou i čtyři Poláci a Slovák. Hygienici budou při plošných testech kvůli koronaviru v Dole Darkov testovat 2400 lidí.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také ve čtvrtek:

On-line přenos jsme ukončili ve 23:00. Děkujeme za pozornost.

  • Exim Tours a CK Fischer zrušily zájezdy

    Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec a srpen, které měly objednané u obou společností řádově desetitisíce klientů. Kanceláře se k tomuto kroku rozhodly během dneška. Klienti dostanou vouchery a budou se moci rozhodnout, zda letos na dovolenou, kterou by v zahraničí zřejmě provázela řada omezení, pojedou. Napsal to dnes server E15.cz a uvedla Česká televize (ČT). Obě cestovní kanceláře plánují znovu nabídnout zájezdy do zřejmě všech zemí, kam to po dohodě jednotlivých států bude možné.

  • Babiš navrhne příspěvek na školu v přírodě

    Premiér Andrej Babiš navrhne příspěvek dětem na školu v přírodě.

  • Bez práce i bez podpory. Tyto lidi zasáhne koronakrize

    Získat práci po škole bude v následujících měsících hospodářského útlumu obzvláště těžké. Problém by mohli mít převážně středoškoláci s ekonomickým zaměřením. Více v článku Petra Švihela:

  • Podnikatelské svazy chtějí odpouštění odvodů i pro větší firmy

    Podnikatelské svazy žádají prodloužení kurzarbeitového programu Antivirus nejméně do konce srpna a možnost odpuštění části odvodů i pro větší firmy. Chtějí také upravit program tak, aby mohl pomoct i firmám, které se dostanou do problémů v případné recesi po odeznění epidemie koronaviru. Uvedly to ve společném prohlášení, které poskytly ČTK. Vláda by měla v pondělí projednat návrh na zavedení nového režimu v programu Antivirus, který umožní firmám přechodně neplatit sociální odvody za zaměstnavatele. Prodloužení programu do konce srpna podklady k návrhu pro vládu obsahují.

  • MPSV: Vláda prodlouží program Antivirus do konce srpna

    Vláda prodlouží kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky na náhrady mzdy do konce srpna. V podkladech k návrhu zákona o odpuštění odvodů, které má být další podporou z Antiviru, to uvedlo ministerstvo práce. Program měl původně pokrývat období od vyhlášení nouzového stavu 12. března do konce května. Prodloužení do konce prázdnin žádali zaměstnavatelé.

  • V Ústeckém kraji zemřel dvaadvacátý pacient s koronavirem

    V Ústeckém kraji zemřel dvaadvacátý pacient s koronavirem. Počet potvrzených nákaz od čtvrtečního večera stagnuje, v regionu jich je 532. Vyplývá to z aktuálních informací ministerstva zdravotnictví. Podle krajské hygienické stanice zůstává i stejný počet vyléčených pacientů, a to 460.

  • Hygienici se zaměří na ubytovny zahraničních dělníků

    Hygienici se podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) více zaměří na ubytovny v Praze a Středočeském kraji, kde je větší koncentrace zahraničních pracovníků. Ukázalo se, že dvě z nich byly v Praze součástí ohniska covid-19, řekl dnes na tiskové konferenci. Jejich obyvatelé by se mohli i plošně testovat. V Praze v posledních dnech přibývá kolem 20 případů denně, podle ministra je spolu s Moravskoslezským krajem, kde se nákaza rozšířila mezi horníky karvinského dolu, nejrizikovějším regionem.

  • Ministerstvo se nedohodlo s laboratořemi na vyšší ceně testů

    Na zvýšení ceny za odběry k testům na covid-19 pro samoplátce se ministerstvo dnes se zástupci laboratoří nedohodlo. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale novinářům po jednání řekl, že zvýšené náklady na odběrová místa bude kompenzovat laboratořím i nemocnicím připravovaná vyhláška. Úřad stanovil 15. května maximální cenu za testování na 1674 koruny a 82 korun za odběr. Krajské nemocnice, které testy provádějí, i asociace soukromých laboratoří to kritizovaly, cena podle nich nepokrývá jejich náklady a testovacích míst ubude.

  • Schillerová trvá na zaplacení OSVČ z kapes měst a obcí

    Předseda poslaneckého klubu lidovců vyzval Andreje Babiše s Alenou Schillerovou k jednání o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné. Příspěvek je koncipován jako vratka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, která patří mezi sdílené daně. Jinými slovy chce stát zaplatit OSVČ z peněz, které má zčásti vyplácet městům a obcím. Bartošek u Schillerové neuspěl, uvedli na Twitteru lidovci.

  • Banka zatím schválila program COVID pro 1800 podnikatelů

    Českomoravská záruční a rozvojová banka k 21. květnu schválila v programech COVID podporu pro téměř 1800 podnikatelů v objemu 11,5 miliardy korun. V případě programu COVID II zbývá vyhodnotit kolem 2700 žádostí, u COVID Praha na vyřízení čeká přes 200 žádostí. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytla mluvčí banky Marie Lafantová.

  • Zastupitelské úřady ČR na Ukrajině obnovují vízovou agendu

  • Speciální školy pro autisty se možná otevřou od 1. června

    Vláda by v pondělí měla rozhodnout o možnosti znovuotevření speciálních škol pro mentálně a tělesně postižené, autisty nebo děti s poruchami chování, které na rozdíl od jiných základních škol zůstanou i po 25. květnu kvůli opatřením proti koronaviru zavřené. Podle Ministerstva školství by se do nich žáci mohli vrátit od 1. června. Záležet ale bude na vládě a Ministerstvu zdravotnictví. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

  • Ministr: Roušky by se mohly uvnitř odložit na konci června

    Roušky by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohly i ve vnitřních prostorech odložit na konci června. Záležet to bude na epidemiologické situaci. Od pondělí 25. května nebudou roušky povinné venku, pokud bude člověk jen se členy své domácnosti nebo od ostatních bude dál než dva metry.

  • Plošný zákaz návštěv zruší jen některé nemocnice v Praze

    V pondělí 25. května se návštěvám pacientů otevřou jen některé pražské nemocnice. I v nich se však režim návštěv bude regulovat a koordinovat. Plošný zákaz návštěv se nechystá odvolat IKEM ani nemocnice Na homolce. Individuální návštěvy ve výjimečných případech by měly být umožněny ve všech nemocnicích v hlavním městě.

  • Olomoučtí lékaři se zaměří na odložené operace srdce

    Mimořádné víkendové směny zavedla I. interní klinika – kardiologická Fakultní nemocnice Olomouc, aby dohnala skluz v lékařských výkonech, který zavinila epidemie nového typu koronaviru. Klinika do poloviny května kvůli přísným preventivním opatřením provedla ve srovnání s ročním plánem zhruba o dvě stovky lékařských výkonů méně. Všechny odložené výkony by zdravotníci I. interní kliniky i díky mimořádným směnám měli provést do konce června. ČTK to dnes sdělil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

  • Seznam zemí bezpečných pro cestování představí ministerstvo v červnu

    Seznam zemí, do kterých budou Češi moci cestovat bez testů na covid-19 po návratu, chce ministerstvo zdravotnictví představit začátkem června. Bude vycházet z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a bude se zřejmě každý týden aktualizovat. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Česko je v hodnocení ECDC podle Vojtěcha mezi „zelenými“ zeměmi s nejnižší mírou rizika. Vyšší riziko je hodnoceno oranžovou barvou, nejvyšší červenou.

  • Dostálová: Poukazy na dovolenou v ČR by měly platit v létě

    Státem dotované poukazy na dovolenou v Česku by podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) měly platit v létě. Vláda by podle ní mohla návrh projednat začátkem června a poukazy by se daly uplatnit v červenci nebo srpnu. Jednání o záměru se proto podle ní konají prakticky každý den. Podle Dostálové je třeba se rozhodnout pro konkrétní model, zda bude podpora směřována plošně, nebo jen k některým, například nejvíce zasaženým místům. Nepočítá se s tím, že by na poukazy letos měli přispívat zaměstnavatelé.

  • Virus ohrožuje Karvinou i ligu, kterou testuje Babišova laboratoř

    Testy týmů I. a II. ligy před plánovaným restartem profesionálních fotbalových soutěží vypadají velmi nadějně. Komplikací ovšem může být lokální středisko nákazy v Karviné, kde zvažují variantu celé město uzavřít a izolovat. Více v článku Luďka Mádla.

  • V Nemocnici Mariánské Lázně jsou 2 zaměstnanci s nemocí covid-19, v Chebu 15

    V Nemocnici Mariánské Lázně je nyní 13 pacientů s koronavirem, jeden nakažený zaměstnanec a jeden lékař pracovnělékařské péče. V chebské nemocnici je s nemocí covid-19 pět pacientů a 15 zaměstnanců. Novinářům to dnes sdělila hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Podle ní je situace na Chebsku stabilizovaná.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy