Hlavní obsah

NASA chce zahájit těžbu na Měsíci. Hledá k tomu soukromníky

Foto: Wikimedia

Ilustrační fotografie.

Reklama

Z astronautů se možná stanou horníci. NASA chce, aby soukromé vesmírné společnosti, jako jsou SpaceX a Blue Origin, těžily měsíční horniny. Ty od nich chce odkoupit za desetitisíce dolarů.

Článek

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku oznámil, že od komerčního poskytovatele kupuje měsíční půdu. „Je čas stanovit regulační jistotu pro těžbu a obchodování s vesmírnými zdroji,“ oznámil správce NASA Jim Bridenstine.

NASA hledá soukromé společnosti, které by letěly na Měsíc a tam sbíraly měsíční prach a kameny a přivezly je zpět na Zemi. Server The Guardian uvedl, že by je poté agentura odkupovala. Za cenu v rozmezí 15 až 25 tisíc dolarů by získávala vzorky Měsíce o hmotnosti 50 až 500 gramů.

Bridenstine ve čtvrtek oznámil, že se sběr materiálu z Měsíce stane součástí programu technologického rozvoje. Agentura naznačila, že mise dále za oběžnou dráhu, například na Mars, budou vyžadovat použití zdrojů těžených právě na Měsíci.

„To, co se naučíme na Měsíci a v jeho okolí, využijeme k dalšímu velkému skoku, k vyslání astronautů na Mars,“ napsal Bridenstine. Jeho úsilí bude v souladu se Smlouvou o vesmíru z roku 1967, která říká, že žádná země si nemůže nárokovat právo na Měsíc a jiná kosmická tělesa.

V květnu NASA představila právní rámec, který by řídil chování států a společností ve vesmíru a na Měsíci. Ten je známý jako Artemis Accords a zahrnuje vytvoření bezpečných zón kolem míst, kde by na měsíčním povrchu probíhala těžba a průzkumy.

„Věříme, že můžeme získávat a využívat zdroje Měsíce, stejně jako můžeme chytat a využívat tuňáky z oceánu,“ řekl Bridenstine, aniž by se zmínil o nadměrném rybolovu a znečištění vod. Na rozdíl od rybářství by však zúčastněné vesmírné těžební společnosti musely poskytnout snímky materiálu a místa, odkud byl získán.

Sbírka je součástí lunárního průzkumného programu NASA Artemis, který byl založen s cílem obnovení pilotovaných letů s přistáním amerických astronautů na Měsíci do roku 2024. Tento program by měl rovněž vynést na Měsíc první ženu.

NASA již spolupracuje s několika soukromými vesmírnými společnostmi. Mezi ně patří Astrobotic, SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezose, Sierra Nevada a Lockheed Martin. Bridenstine předpokládá, že některé z nich by o těžbu na Měsíci mohly mít zájem.

Reklama

Doporučované