Hlavní obsah

NASA představila inovativní systém na ochranu Země proti asteroidům. Rozebrali jsme, z čeho je postaven

Představení a rozbor stavby systému DART.Video: Šimon Trantina, NASA

 

Reklama

Systém DART (Double Asteroid Redirection Test) bude do vesmíru vypuštěn přibližně za dva roky jako vůbec první a „sestřelí” malý asteroid. Ve videu se můžete podívat, v čem je projekt inovativní.

Článek

Americký národní úřad pro letectví a kosmonautiku plánuje DART vyslat do vesmíru mezi prosincem 2020 a květnem 2021. Ke kontaktu s cílem dojde na začátku října 2022.

Cílem je menší objekt binární planetky Didymos, konkrétně Didymos B, jehož rozměry čítají 150 metrů krychlových a obíhá planetu o 800 m3 . Nyní se nachází přibližně 11 milionů kilometrů od Země.

DART se k Didymu B přiblíží a za pomoci systému DRACO (Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Op-nav) vyfotografuje a detailně zanalyzuje jeho povrch. Na základě toho pak bude vybrán optimální úhel nárazu, který DART provede v rychlosti šesti metrů za sekundu.

DART je vybaven hned několika inovativními prvky. Například projekt na vývoj typu motoru, který jej pohání, ještě nebyl ani ukončen, stane se tak během letošního roku.

Jedná se o iontový motor typu NEXT (NASA Evolutionary Xenon Thruster), který je poháněn elektrickou energií a který dokáže umělé vesmírné těleso hnát rychlostí až 145 tisíc kilometrů za hodinu, tedy 40 kilometrů za sekundu. Modrým zářením budí dojem sci-fi vesmírné lodi.

Navigační systém DARTu dokáže velmi rychle zpracovávat a analyzovat fotografie okolí zhotovené systémem DRACO a vyhodnocovat z nich další dráhu letu. Další technickou specialitou jsou solární panely, díky kterým se šířka zařízení vyšplhá až na dvanáct metrů, dají se ale srolovat.

K čemu slouží další systémy a vybavení DARTu, se můžete dozvědět ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované