Hlavní obsah

Násilí, brutalita a nenávist. Izraelská města ochromily etnické nepokoje

Foto: Profimedia.cz

Snímek zničené výlohy ve městě Akko.

Reklama

V prvním plánu ozbrojený konflikt mezi izraelskou armádou a Hamásem, případně Islámským džihádem. V tom druhém ale rasové nepokoje, které se rozhořely mezi obyvateli izraelských měst.

Článek

K těm začalo docházet v takzvaně smíšených izraelských městech, kde žijí Židé i Arabové. Například v Lodu, Haifě, Jaffě nebo i v Tel Avivu. Izraelská média přišla s případy rasově motivovaných násilností páchanými oběma stranami.

„Tato část toho, co se děje, je pro mě téměř nejznepokojivější,“ řekl ve čtvrtečním rozhovoru Seznam Zprávám politolog Jakub Záhora. „Takové útoky lidi překvapily, něco podobného se dělo před dvaceti lety, v rámci takzvané druhé intifády, což byl jeden z vůbec nejhorších momentů celého konfliktu,“ dodává.

První velké nepokoje zažilo město Lod v noci z pondělí na úterý. Lod je smíšené izraelské město, které se za posledních pár dní stalo epicentrem etnických roztržek, které doprovází neobvyklé násilnosti.

Ozbrojený palestinsko-izraelský konflikt sledujeme online:

Tamní starosta události připodobnil k občanské válce. Během nepokojů zemřel mladý Arab, o kterém policejní mluvčí Micky Rosenfeld řekl, že byl součástí skupiny výtržníků, kteří ohrožovali Židy. Jeho smrt se ale vyšetřuje a agentura AP upozornila na výpovědi Arabů, kteří tvrdí, že byl zabitý mladík neozbrojený.

Jeho pohřeb druhý den vylákal do ulic další tisíce lidí. Rozčilené davy zapalovaly auta, hořela synagoga, létaly Molotovovy koktejly a zdravotní služba zaznamenala případ šestapadesátiletého Žida, který skončil s vážnými zraněními poté, co jeho auto Arabové zasypali kameny.

Ve čtvrtek Lod navštívil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který vyzval obě strany ke klidu. Za ten den policie zatkla více než sto lidí a v pátek další desítky. Dohromady bylo od vypuknutí násilností zatčeno ve všech městech 750 lidí.

Do potyček se podle The Jerusalem Post dostávají i lidé, kteří se bojů účastnit nechtějí. V Afule, na severu Izraele, se rodina venčící psa stala terčem útočníků, kteří je nejen fyzicky napadli, ale také jejich psa ukradli. Naštěstí se později zvíře našlo a bylo předáno zpět majitelům.

Další případ hlásila dopravní společnost ve městě Haifa. Autobus plný cestujících se stal rovněž cílem vandalů. Řidiči se však nakonec povedlo vymanit se z blokády útočníků a odjet.

V Tel Avivu žije Slovenka Diana Weinberg a za deset let, co v izraelském městě žije, nebyla svědkem žádných rasově motivovaných potyček. „Já jsem to nezažila, myslím si, že jde opravdu o extremistické skupiny na obou stranách,“ říká pro Seznam Zprávy, ale připouští, že napětí ve městě cítit je.

„Včera jsem se procházela městem v době, kdy bývá plné lidí. Všechny podniky ale byly zavřené, nevím ale, jestli kvůli raketovým útokům nebo i kvůli rasovým nepokojům,“ popisuje Diana Weinberg. Lidé v Tel Avivu jsou ale především unavení z neustávajících raketových útoků.

Slovenka Diana natáčí, jak to vypadá, když se v Tel Avivu rozezní sirény. Video: Diana Weinberg, Seznam Zprávy

Vypráví, že se sama cítí po několika nocích, kdy houkají sirény a na město létají rakety, spánkově deprivovaná. „Člověk pořádně nespí, má strach, že to zaspí a když se siréna spustí, automaticky se mu rozbuší srdce a musí to nějak rozespalý zpracovat,“ dodává.

Popularita ultrapravice

Agentura AP informovala, že ve čtvrtek večer dva Židé v Tel Avivu napadli novináře, který reportoval z místa shromáždění ultranacionalistů. Ve středu ultrapravicové skupiny násilně vytáhly Araba z projíždějícího auta a bily ho do bezvědomí. Celý incident se odehrál před kamerou živého televizního vysílání a telavivská policie si vysloužila kritiku za pomalou reakci.

Agresorem pouličních bojů jsou ale ultranacionalisté a extremisté. Krajní pravice se v Izraeli podle výsledků posledních parlamentních voleb těší větší oblibě. Premiér Benjamin Netanjahu s ultraortodoxními stranami spolupracuje. Přestože Netanjahu nakonec nebyl schopen vládu složit, je právě i kvůli chaosu ozbrojeného konfliktu a rasovým nepokojům stále u moci.

Od minulého týdne je sestavením vlády pověřený Jair Lapid, který podle dosavadních informací měl vytvořit velkou koalici bez pravicové Netanjahuovy strany Likud. Partnerem mu měl být především Jamin Naftali Bennett, šéf ultranacionalistické strany. Podle zdrojů The Times of Israel však Bennett ve čtvrtek začal jednat s Netanjahuem.

Reklama

Doporučované