Hlavní obsah

Násilný víkend v Libanonu, protesty trvají už dva měsíce

Foto: Profimedia.cz

Protivládní protesty v libanonské metropoli Bejrútu.

Reklama

Zatím nejnásilnější protesty od října, kdy nepokoje začaly, zažila v sobotu libanonská metropole Bejrút. Bezpečnostní složky proti demonstrantům použily slzný plyn, gumové projektily a vodní děla. Sestavení nové vlády je ale zatím v nedohlednu.

Článek

Demonstranti s hesly namířenými proti vládě i policistům, kterým na hlavu létají kameny. Divoké scény v ulicích zažil tento víkend libanonský Bejrút. Libanonští záchranáři uvedli, že ošetřili na 54 zraněných, v nemocnici skončila více než polovina z nich.

Sobotní protesty ochromily centrum města na více než osm hodin, když zasahující bezpečnostní složky použily proti stovkám demonstrantům slzný plyn. Ti, aby zmírnili jeho účinky, zapálili na ulicích odpadkové koše.

Původ sobotních ostrých střetů leží v centru hlavního města, kde na tábor protivládních demonstrantů zaútočili stoupenci Hizballáhu a hnutí Amal (celým názvem Libanonské pluky odporu). Několik desítek mužů vrhalo kameny i na přítomné policisty. Jednalo se už o druhý útok těchto skupin na tábor demonstrantů. Podle libanonských médií útok zranil jednoho policistu.

Ve stejný den se stovky demonstrantů shromáždily před libanonským parlamentem. Zde se snažily prolomit kovové bariéry blokující přístup k parlamentu a sídlu vlády. Chaos propukl poté, co se přítomní dozvěděli o útoku na svůj tábor.

Policie následně použila slzný plyn, gumové projektily a vodní děla. Podle agentury Reuters svědci policejních zákroků uvedli, že některé z demonstrantů policisté pronásledovali, bili a zadržovali.

Vláda v čele se Saadem Haririm rezignovala dva týdny po začátku protestů. Politické frakce se ale od té doby nedokázaly dohodnout na kandidátovi, který by mohl usilovat o post premiéra. Demonstranti požadují kandidáta, který není nijak přidružený k vládnoucím politickým stranám.

K násilnostem došlo pouhé dva dny před tím, kdy se má libanonský prezident setkat s předsedy parlamentních stran, aby některého z nich pověřil sestavením nového kabinetu.

V zemi, která zažívá jednu z nejhorších hospodářských krizí od občanské války v letech 1975–1990, už skoro dva měsíce probíhají protesty proti politické situaci v zemi. Demonstranti vládu viní z třiceti let trvající špatné správy země. Libanoncům vadí vysoké životní náklady, mizerné veřejné služby, vysoká nezaměstnanost a korupce. Libanon zároveň patří k nejzadluženějším státům na světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované