Hlavní obsah

Navalnyj bojuje o život, Kreml tlačí na jeho organizace i příznivce

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Moskevský soud podal žalobu na Navalného organizace, chce je označit za extremistické.

Článek

Příznivci ruského opozičníka Alexeje Navalného říkají, že se před protesty připravují na nejhorší scénář. Na středu svolané demonstrace by podle stoupenců opozičníka mohly být největšími protesty v moderní historii Ruska.

Podle Navalného týmu kromě toho, že ruské úřady odmítají poskytnout kritikovi Kremlu kvalitní lékařskou péči, hrozí také likvidací jeho politické organizace. Moskevský soud totiž minulý týden podal na Navalného organizaci Fond boje s korupcí (FBK), štáby Navalného a Fond ochrany práv občanů (FZPG) žalobu s požadavkem, aby byly označeny za extremistické. Podobný postup byl v minulosti podle britského listu The Guardian použit pro al-Káidu nebo svědky Jehovovy.

„Není pochyb o tom, že protikorupční nadace bude uznána jako extremistická organizace a bude použita jako další pokus o likvidaci celé naší struktury,“ říká politikův poradce a jeden z organizátorů nadcházejících protestů Leonid Volkov.

Bez ohledu na to, že soud v této věci zasedne jen 26. dubna, ruské úřady zvýšily tlak na zaměstnance Navalného organizací. Tak například v pondělí byl zadržen bývalý šéf petrohradské pobočky Navalného štábu Denis Michajlov, policie také provedla domovní prohlídky u spolupracovníků opozičníka v řadě dalších ruských měst. Stoupenci Navalného však uvádí, že se své politické činnosti nevzdají, a to bez ohledu na tlak ze strany Kremlu.

„Nevím, co se stane s naší organizací, ale lidí se zbavit nemůžete,“ říká v rozhovoru pro The Guardian spolupracovník Navalného Anton Strunin.

Právnička Fondu boje s korupcí Ljubov Sobolová na svých sociálních sítích zveřejnila fotografii prázdné kanceláře Navalného. „Dokonce i za vstup do této místnosti můžete dostat až 6 let vězení (…),“ napsala pod příspěvkem.

Navalnyj, který již téměř tři týdny drží hladovku, byl v pondělí převezen do vězeňské nemocnice ve vězeňské kolonii číslo tři ve Vladimirské oblasti. Dnes prostřednictvím právníka na svých sociálních sítích vydal prohlášení, v němž poděkoval svým příznivcům v Rusku i v zahraničí a řekl, že „se tak snadno nevzdá“. „Kdybyste mě teď viděli, tak byste se zasmáli. Po cele vrávoravě chodí kostlivec,“ žertuje Navalnyj na Instagramu.

Jeho spolupracovníci ale i nadále mají vážné obavy o jeho zdraví i život. Právě pomocí protestů chtějí stoupenci vězněného přitáhnout pozornost ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu opozičního vůdce.

„Doufám, že protesty změní situaci,“ říká Volkov, jenž vyjádřil naději, že masové demonstrace otevřou v ruských dějinách novou kapitolu.

Ruská generální prokuratura před plánovaným protestem varovala, že za výzvy k nepovoleným hromadným akcím nebo za samotnou účast na demonstracích ponesou lidé právní odpovědnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované