Hlavní obsah

Další obvinění Navalného: Ruskému opozičníkovi hrozí až tři roky vězení

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj u soudu v únoru 2021.

Reklama

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj čelí novému obvinění, kvůli kterému mu hrozí až tříleté vězení. Federální vyšetřovatelé obviňují Navalného z vytvoření nevládní organizace narušující práva občanů.

Článek

Navalnyj, který je pokládán za nejvážnějšího protivníka prezidenta Vladimira Putina v ruské politice, si momentálně odpykává trest dva a půl roku za mřížemi. Oznámila to ruská média. Opakované soudní procesy a odsouzení k rokům ve vězení v minulosti postihly i jiného Putinova kritika, někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského, žijícího nyní v zahraničním exilu.

Federální vyšetřovatelé obviňují Navalného z vytvoření nevládní organizace narušující práva občanů, uvedla agentura Interfax s odvoláním na komuniké kriminální ústředny. Podle vyšetřovatelů Navalnyj vytvořil Fond boje proti korupci (FBK), mezitím zakázaný úřady, jehož činnost „souvisela s povzbuzováním občanů k protiprávním činům“.

Navalnyj a jeho spolupracovníci v FBK totiž vyzývali občany k účasti na akcích nepovolených úřady, ačkoli si byli vědomi, že za to lidem hrozí postih.

Interfax připomněl, že ještě na počátku roku se v Rusku konaly nepovolené demonstrace za osvobození Navalného, kterého úřady vzaly do vazby ihned po příletu z Německa, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou novičok.

Novičokem byl Navalnyj zasažen uprostřed kampaně proti vládní straně Jednotné Rusko. Navalnyj otravu, kterou potvrdili západní laboratoře a také Organizace pro zákaz chemických zbraní, připsal osobně Putinovi. Kreml takové nařčení odmítl a zpochybnil samu otravu.

Kritika Kremlu pak ruský soud poslal do vězení za porušení podmínek dříve uloženého podmíněného trestu za zpronevěru v kosmetické firmě Yves Rocher. Sama firma ale popřela, že by utrpěla škodu, a Navalnyj připomíná, že byl odsouzen v procesu, který Evropský soud pro lidská práva shledal nespravedlivým, za což mu ruský stát již vyplatil odškodnění.

Reuters v souvislosti s novým obviněním proti Navalnému poznamenal, že ruské úřady tvrdě zasáhly proti opozičním aktivistům před zářijovými parlamentními volbami.

Reklama

Doporučované