Hlavní obsah

Navalnyj ukončí hladovku

Foto: Profimedia.cz

Snímek Alexeje Navalného z únorového soudu.

Reklama

aktualizováno •

Ruský opozičník Alexej Navalnyj oznámil, že ukončí hladovku, informují o tom zahraniční zpravodajské agentury.

Článek

K ukončení protestní hladovky Navalného ve čtvrtek vyzvali ruští lékaři, kteří o něj pečovali, ještě když byl na svobodě. Podle nich by tak měl udělat v zájmu zachování vlastního zdraví a života.

Hladovku Navalnyj držel už 24. den. Domáhal se skrze ní toho, aby se mu kromě péče vězeňských lékařů dostalo i šance na ošetření od zdravotníků zvenčí. Ti opakovaně žádali o jeho převezení do moskevské nemocnice. Podle ruských úřadů se Navalnému dostává dostatečné péče ve vězeňském zařízení.

„Vzhledem k pokroku a okolnostem ukončuji hladovku,“ oznámil ruský opozičník prostřednictvím svého instagramového účtu. Pokroku podle něj bylo dosaženo díky podpoře, které se mu dostává v Rusku i po celém světě. Ukončení hladovky podle něj bude dlouhodobý proces. I nadále požaduje, aby se mu dostalo péče od lékařů, které si sám vybere.

Ruský opozičník si mimo jiné už dříve stěžoval, že má problémy s bolestí zad a ztratil cit v noze a ruce. Bachaři ho prý v cele osmkrát za noci budili. Navalného lékaři minulý týden opakovaně varovali, že mu hrozí smrt. Nakonec byl kvůli četným výzvám převezen do nemocnice, která je součástí vězeňské kolonie. V nemocnici spočívala jeho léčba v podávání infuzí. Uvedl to jeho advokát.

Zadržen byl Navalnyj v lednu poté, co se vrátil z léčby v Německu po otravě, kterou mu podle západních laboratoří způsobila nervově paralytická látka ze skupiny novičok. V únoru mu ruský soud změnil starší podmíněný trest za zpronevěru a poslal ho na 2,5 roku za mříže. Navalnyj tvrdí, že byl odsouzen v politickém procesu, z otravy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina a tajnou službu FSB. Moskva to popírá a odmítá i západní výzvy k propuštění Navalného a řádnému vyšetření jeho otravy.

Ve středu protestovaly v Rusku na podporu vězněného opozičního předáka tisíce lidí. Police zadržela během demonstrací nejméně 1700 protestujících. Úřady předem upozorňovaly, že akce není povolená, a varovaly před následky. Organizátoři dopředu oznamovali, že půjde o největší demonstrace v dějinách moderního Ruska. Účast ale nakonec byla menší, než organizátoři očekávali. V zimě se sešly na podporu Navalného desítky tisíc lidí.

Reklama

Doporučované