Hlavní obsah

Návrat do 80. let. Desítky cestujících se za 1600 korun svezly retrovlakem

 

Reklama

Speciální zážitek připravily dráhy na frekventované trase Praha - Ostrava.

Článek

Z Prahy do Ostravy a zpět vyjel speciální retrovlak složený z historické soupravy expresu Ostravan. Poháněla ho unikátní lokomotiva přezdívaná Kyklop.

Celá jízda včetně občerstvení se nesla v duchu 80. let minulého století. Jízdenka vyšla na 1590 korun. V ceně je zahrnuta vedle jízdenky do druhé třídy také snídaně a večeře ve vlaku a vstup do areálu Dolní Vítkovice. Železniční nadšenci si dieslový expres chválili.

„Vlak je tedy perfektně udělaný. Vagony jsou nádherné, krásně se v nich sedí," řekla Seznamu jedna z cestujících. Odjezd speciálního vlaku si na Hlavním nádraží v Praze natáčelo hodně lidí.

Retroexpres Ostravan v Pardubicích

Z pražského Hlavního nádraží vyjel vlak ve středu ráno, stavěl v Pardubicích a Olomouci. Na stanici Ostrava-střed dorazil po poledni. Kolem 18. hodiny se retrovlak vydal zpět do Prahy.

Historickou soupravu povede motorová lokomotiva řady T 499.0, přezdívaná Kyklop. Pražská lokomotivka ČKD vyrobila v polovině 70. let pouhé dva prototypy těchto výkonných strojů, určených pro rychlíkové spoje na neelektrifikovaných tratích. Při testovacích jízdách dosáhl jeden z Kyklopů rychlosti 176 kilometrů v hodině, což je dodnes platný rekord českých motorových lokomotiv.

Do dnešních dnů se zachoval pouze jediný exemplář lokomotivy T 499.0 (druhá shořela a v roce 1989 byla sešrotována). Přezdívku Kyklop lokomotivy dostaly podle kulatého dálkového reflektoru, netradičně umístěného pod čelním oknem.

Reklama

Doporučované