Hlavní obsah

Návrat k normálu. Dálnice mezi Homsem a Hamá ušetří místním sto kilometrů cesty

Asadův režim obnovil provoz na dálnici mezi Homsem a Hamá. Auta na ni vyjela poprvé od roku 2011.Video: Reuters

 

Reklama

Syrská vláda obnovila dálniční spojení mezi městy Homs a Hamá. Provoz na silnici zastavila v roce 2011 občanská válka. Znovuotevření dálnice na středozápadě země je dalším krokem k obnovení spojení Damašku s Aleppem. Podle místních úředníků dálnice vrátí do měst „normální“ život.

Článek

„Nedá se to popsat slovy. Zbavili jsme se teroristů, zbavili jsme se milicí a nyní máme dálnici. Život se vrací k normálu,“ řekl agentuře Reuters jeden z místních. „Do Homsu jsem z domova jezdil sto kilometrů, teď je to dvacet. Věřím, že naši zemi čeká skvělá budoucnost,“ dodal.

Během bojů museli místní mezi městy cestovat po objíždce dlouhé 150 kilometrů, dálnice dojezdovou vzdálenost vrátila na 45 kilometrů. Cestou mezi oběma městy tak nestráví ani půl hodiny.

Syrská vláda se obnovením dálničního spojení mezi městy na středozápadě země o další krok přiblížila k znovuzahájení provozu na dálnici M5, která spojuje Damašek a Aleppo. Dva nejlidnatější regiony na jihu, respektive severu země.

Podle regionální administrativy dálnice zaručí dodávky „potřebné pro normální život“ a poslouží mimo jiné obchodníkům nebo farmářům.

Dálnice mezi oběma městy byla uzavřena od roku 2011. Poslední rebelské jednotky území na středozápadě opustily přibližně v polovině května, kdy se region dostal zpět pod nadvládu centrální mocnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované