Hlavní obsah

Návštěvníků kladenských koupališť ubylo, v galerii návštěvnost stoupla

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Návštěvníků kladenských koupališť letos meziročně ubylo, naopak v kladenské Zámecké galerii návštěvnost stoupla, uvedla na dotaz ČTK mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

Článek

Na hradu Křivoklát v srpnu podle kastelána Petra Slabého mírně přibylo turistů oproti červenci, ale obecně sem letos i loni zamířilo výrazně méně lidí než v předchozích letech. Návštěvnost ovlivňují opatření související s pandemií i počasí.

„Letošní sezona na koupalištích není úplně dobrá, v červenci jsme měli cca polovinu návštěvníků než například vloni. Za měsíc srpen ještě čísla nemáme, ale poměr bude podobný,“ informovala Růžková. Podle zkušenosti pracovníků z městské společnosti Sportovní areály města Kladna se sešly dva faktory. „Prvním faktorem jsou omezení spojená s pandemií COVIDU-19, kdy se návštěvníci musí prokazovat svou bezinfekčností (test, očkování, prodělání nemoci). Obzvláště když byla zrušena možnost používat čestné prohlášení, stal se z toho pro spoustu návštěvníků problém. Druhým faktorem, který také neumíme ovlivnit, je počasí,“ doplnila mluvčí.

Pravidelný déšť a předpovědi avizující možnost přeháněk podle ní část návštěvníků vedly k tomu, že si raději namísto plavání na koupališti neplánovali a vymysleli si jiné aktivity. „Ani teploty většinu dní zrovna netrhaly rekordy, což bývá také jeden z faktorů zvyšující návštěvnost koupališť,“ dodala Růžková.

Naopak chladnější léto podle kladenské mluvčí svědčí návštěvnosti expozic v Kladenském zámku. „Přestože musíme dodržovat omezení související s proticovidovými opatřeními (například počet návštěvníků na jeden čtvereční metr), evidujeme během prázdninových měsíců vyšší návštěvnost, než je běžné. Důvodem je i současná dramaturgie plánu výstav zaměřená na rodiny s dětmi a dětského návštěvníka,“ popsala Růžková.

Mezi častými hosty galerie jsou rodiče a prarodiče s dětmi. Právě jim je určená trvalá expozice věnovaná autorovi Krtečka Zdeňku Milerovi i na začátku srpna otevřená interaktivní výstava Trnkova zahrada 2. „Od otevření v květnu jsme přes prázdniny zaznamenali, že pomalu a jistě vzrůstá chuť vyrazit za kulturou, uměním nebo si zpestřit víkend návštěvou galerie a zjistit tak zase něco více o historii Kladenského zámku i Kladna. Připravujeme se i na zahájení školního roku, kdy rodiče či prarodiče nahradí paní učitelky se svými třídami, pro které jsme připravili mnoho zajímavého,“ řekla Růžková.

Návštěvnost Křivoklátu se ani letos podle kastelána Petra Slabého nevrátila ke dřívějším počtům. „Řekněme, že to je podobně svízelné jako loni, srpen se zdá návštěvnicky lepší než červenec,“ uvedl Slabý. V roce 2019 přijelo na hrad na 111.000 turistů, loni to bylo o několik desítek tisíc lidí méně.

Reklama

Doporučované