Hlavní obsah

Zásobování vodou ve středních Čechách má zlepšit nový vodojem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

ásobování vodou ve středních Čechách má zlepšit nový vodojem. Vodárny Kladno Mělník (VKM) budou rozhodovat o jeho stavbě. Pomůže s akumulací vody přivedené z pražské soustavy, zásobování ze středočeských zdrojů nestačí.

Článek

„Problém měl řešit nový vodojem Kopanina, jeho přípravu ale zdržely komplikace s výkupem pozemků, proto nebude dokončen dříve než za osm let,“ řekl ředitel VKM Josef Živnůstek.

„My přicházíme k tomu, že nás rozvoj území, které spravujeme, dožene už za dva, za tři roky,“ uvedl Živnůstek. Podle něj by pak nebylo možné nikoho dalšího připojit kvůli nedostatku vodních zdrojů. „Což prostě nelze,“ dodal ředitel.

Proto je třeba v nejbližších letech opravit přivaděč z pražské vodohospodářské soustavy i postavit nový vodojem. Jeho kapacita má činit 10 000 krychlových metrů a stát to bude podle Živnůstka kolem 100 milionů korun. Lokalita zatím není definitivně vybraná.

Vodárny nyní staví vodojem v Bašti u Prahy za 50 milionů korun, který zlepší tlakové poměry ve vodovodním řadu přibližně v osmi obcích.

Vodárny pro střední Čechy hledají i další způsoby, jak by šlo posílit zásobování vodou.Tento týden VKM obdrželo první výsledky průzkumu vodních zdrojů ve Všetatech na Mělnicku, které ukázaly, že voda tam obsahuje velké množství dusičnanů, což znamená potřebu nákladné úpravy. Využití těchto zdrojů by tedy v současnosti nebylo ekonomické, vodu by to značně prodražilo.

Jednou z možností je také využití vody z Labe, která se bude také muset upravovat. „Ale všechno to je na dlouhou dobu, všechno to je za pět, sedm, deset, 12 let,“ doplnil Živnůstek a dodal, že nyní je jediným řešením posílit propojení s pražskou soustavou.

Reklama

Související témata:

Doporučované