Hlavní obsah

Pražané opět pijí vodu z Vltavy. Takhle teď vypadá Podolská vodárna

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Podolská vodárna se po 19 letech opět vrací do provozu.

Reklama

Pražané ode dneška opět pijí vodu z Vltavy. Po devatenácti letech totiž začala fungovat zmodernizovaná Podolská vodárna.

Článek

Osm hodin – přesně tolik času stačí k tomu, aby se voda z Vltavy opět stala pitnou. Právě dnešním dnem startuje ostrý provoz Podolské vodárny, kterou v roce 2002 „vypnuly“ ničivé povodně.

Majestátní historická budova architekta Antonína Engela z dvacátých let 20. století tak opět dostojí svému názvu „Chrám vody“.

Stačí vstoupit dovnitř a okamžitě pochopíte, kde se to označení vzalo. Interiér totiž spíše než úpravnu vody připomíná katedrálu. Mohutnému prostoru dominují železobetonové oblouky, které ve výšce 16 metrů zastropují halu, prosklenými štíty a spoustou oken vstupuje do haly světlo a oživují ji i záblesky vodní hladiny.

Cestu, kterou prochází voda z Vltavy, jsme si prošli i my.

Čistší voda

Vltavská voda se čerpá v malém šedém domě přímo naproti vodárně. To je takzvaný „jímací objekt, kterým se voda přivádí potrubím do vodárny.

Následují tři fáze čištění. Nejdřív se voda čiří, během dvou hodin se zbaví zhruba 80 procent nečistot.

Sběrným potrubím o průměru 120 centimetrů se voda přesouvá do srdce vodárny – na pískovou filtraci a nově také na filtraci přes granulované aktivní uhlí, díky kterému se z vody odstraní třeba i část pesticidů.

+8

„Pak už jde voda přes UV lampy do vodojemu. Jedeme v tempu 400 litrů za sekundu,“ říká Ondřej Gandžala, vedoucí střediska Úpravny vody Podolí PVK.

Původně úpravna zahrnovala jen dva stupně. Filtrace přes aktivní uhlí přibyla až při nedávné modernizaci. Pro celkem 12 filtrů bylo potřeba dodat 844 m3 granulovaného aktivního uhlí.

Upravená voda je tedy ve srovnání s obdobím před devatenácti lety kvalitnější.

Velín z šedesátých let

Celý provoz řídí dispečeři z velína. Ten také prošel kompletní modernizací, ale jako vzpomínka na staré časy zůstává na třech stěnách za počítači zelený nátěr – a na něm původní schéma se světly a žárovkami z šedesátých let.

„Pár moderních obrazovek teď vlastně nahrazuje tyto tři stěny,“ dodává Gandžala.

Náklady na rekonstrukci vodárny činí v první fázi na 300 milionů korun. Modernizace tím však nekončí. V letech 2025 až 2030 má přijít na řadu velká oprava za 1,7 miliardy korun.

Pražská vodohospodářská společnost totiž připravuje rozsáhlou modernizaci velkých přivaděčů vody z Káraného, které zásobují Prahu pitnou vodou. Rovněž bude potřeba vybudovat přivaděč z Podolí do vodojemu na Floru.

Reklama

Související témata:

Doporučované