Hlavní obsah

Pod Prahou se prohání „chytrá koule“. Monitoruje potrubí a hledá úniky

Technologie SmartBall společnosti Xylem je teď využívána pro průzkum potrubí pod Prahou.

Reklama

Vzpomínáte na Jamese Bonda a speciální kouli svařující potrubí? Podobná se teď prohání pod Prahou. Tato však nesvařuje, ale ve vodovodním potrubí monitoruje rozvody pitné vody.

Článek

Na první pohled malý pěnový míček. Jenže tento vyjde na desítky milionů korun. V modrém pěnovém obalu je totiž zabalena kovová koule, která v sobě ukrývá nejmodernější technologie – akustické snímače, snímače ultrazvuku a GPS.

Takzvaný SmartBall dokáže prozkoumat potrubí ve vodovodní síti lépe než cokoliv jiného. Využívají ho světové firmy; oblíbený je zejména v Nizozemí a teď na něj sází i Pražské vodovody a kanalizace (PVK) při monitorování potrubí pod Prahou.

Právě díky SmartBallu získá firma přesné informace o tom, jak a kde je potrubí uloženo. „Nacházíme se ve složitých podmínkách. Potrubí je v hloubce i více než 4 metry, v některých místech navíc vertikálně a my neznáme přesnou polohu, což je pro nás klíčové,“ říká technický ředitel společnosti Petr Sýkora.

Jen pro představu – pražská vodovodní síť má délku přes tři a půl tisíce kilometrů, další téměř kilometr připadá na vodovodní přípojky.

„SmartBall využíváme v místech, kam bychom se jinak nedostali. Vyčerpali jsme už běžné konvenční metody. V našem případě se jedná o ověření souřadnic a identifikaci polohy vlastního potrubí,“ dodává Sýkora s tím, že kromě přesné polohy firma po průchodu technologie uvidí také případné poruchy spojené s úniky vody.

SmartBall totiž dokáže identifikovat i netěsnosti, poruchy nebo vzduchové kapsy. Netěsnost uvnitř tlakového potrubí vytváří specifický akustický signál. Naměřená data se vyhodnocují v zahraničí a firma je bude mít k dispozici zhruba za čtyři týdny.

PVK už dnes využívají pro potenciální úniky pitné vody i další moderní technologie. Například satelitní snímkování. První kolo snímkování se loni zaměřilo na území od Nového Města po Pankrác, což představovalo 500 kilometrů vodovodní sítě. Systém označil 45 oblastí s potenciálním únikem pitné vody. V rámci průzkumem označených oblastí bylo nalezeno 26 skrytých úniků vody.

Druhé kolo proběhlo letos na jaře. V oblasti od Suchdola po Zbraslav satelit nasnímkoval tisíc kilometrů vodovodní sítě. Výsledkem bylo označení 207 potenciálních míst se skrytým únikem pitné vody na vodovodních řadech o délce 111 kilometrů.

Ztráty vody v pražské vodovodní síti v loňském roce dosáhly výše 12,91 procenta. Přitom ještě v roce 2000 ztráty přesahovaly jednu třetinu, a v roce 1996 dokonce více než 43 procent.

Reklama

Doporučované