Hlavní obsah

Diagnóza: Přichází doba, v níž už pragmatismus nebude stačit

Josef Veselka
Profesor medicíny, kardiolog
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Politické strany přestaly generovat charismatické, odvážné lídry, místo nich máme mistry dohod. Pro dobré časy to stačí.

Reklama

Společnost není ani trochu připravena na to, že by měla obětovat cokoli ze svého pohodlí, neřkuli zdánlivého bezpečí. Nikoli, pořád platí všeobecný požadavek chleba a her.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už mnoho let se ukazuje, že politika, přinejmenším ta česká, není soubojem idejí a představ o tom, jak má svět vypadat, ale spíše jen bojem o držení moci. A v neposlední řadě také o peníze. Politické strany negenerují charismatické vůdce, kteří silou myšlenek strhávají ostatní straníky i veřejnost. Vycházejí z nich spíše lidé schopní dohodnout se a přesvědčit ostatní, že dohoda bude prospěšná i pro ně.

Lídři zrození z tohoto principu mohou v dobrých časech docela úspěšně vést náš stát, protože po řešení volají problémy spíše operativního než strategického významu.

Jenže se zdá, že Česko i svět vstupují do velmi složitého a nebezpečného období. Rusko začíná uplatňovat svou ekonomickou i vojenskou převahu nad Ukrajinou, Spojené státy si prostřednictvím (ne)podpory Ukrajiny řeší své vnitřní problémy, Evropa je tradičně silná ve vyjádřeních a slabá v praktické pomoci, jež by Ukrajině pomohla její obrannou válku vyhrát.

Citlivost a případně i slabost současného světa ukázala v poslední době nejen koronavirová pandemie, ale například i piráti narušující jednu z nejfrekventovanějších cest světového obchodu přes Suezský průplav.

Cosi se mění i v naší bezprostřední blízkosti. Slovenský premiér se klaní památce komunistického předáka Gustáva Husáka, jehož hlavním dědictvím jsou nesvobodná normalizační léta v Československu. Slovenský ministr zahraničí si potřásá rukou s ruským kolegou, jehož ve svobodném světě považujeme za zločince. Maďarsko se chová jako ruská pátá kolona v EU i NATO. Německo zažívá nekončící vlnu stávek a současně v něm sílí vliv nacistických pohrobků.

A u nás doma? Středopravicová koalice pravicovou politiku příliš nedělá. Ze strachu o preference se neodvažuje pojmenovávat dokonce ani základní principy a směry vývoje, díky nimž by jim jejich skalní voliči měli dát hlas. V současné době jsou totiž tyto principy málo oblíbené a zdánlivě zcela nesrovnatelné s nabídkou populistů či extremistů. Ti slibují „všechno pro všechny“ a nenápadně se tím vracejí k základním heslům komunismu, jehož důsledky nadělaly v minulém století takovou paseku v celém světě.

Podle aktuálních voličských preferencí se zdá, že nepoučitelní čeští voliči směřují ke stejným chybám jako jejich předkové v polovině minulého století. Jako kdyby nevěděli, že vše slibující režim, zahalený dnes v populistických báchorkách, se nakonec vždy přeměnil v totalitu.

Když se před dvěma týdny prezident i někteří další zmínili o možnosti administrativních armádních odvodů, postavila se podle prvních průzkumů polovina naší populace proti. Přitom se nejedná o žádný reálný odvod a už vůbec ne o povinnou vojenskou službu, ale o pouhé zjištění, jak by na tom Česko v případě ohrožení reálně bylo s počtem a stavem vojáků. Jenže společnost není ani trochu připravena na to, že by měla cokoli ze svého pohodlí, neřkuli zdánlivého bezpečí, obětovat. Nikoli, pořád platí všeobecný požadavek chleba a her. Vše ostatní zajímá jen málokoho.

Vztah k vlastnímu státu jsme zredukovali na fandění sportovcům v českých dresech. A nezdá se, že by to ve veřejném prostoru někomu vadilo. Rozhodně se ztráta zodpovědnosti za vlastní zemi nestala diskutovaným tématem a politické elity kvůli tomu nebijí na poplach.

Pokud je na popsané situaci něco dobrého, pak je to doposud zásadová zahraniční politika české vlády a také fakt, že na Hradě sedí bývalý voják, který nevzešel z lůna porevolučních politických stran. Pro příští měsíce a roky to může znamenat, že přinejmenším některá vyřčená ano budou znamenat skutečně ano, zatímco ne budou znamenat ne.

Zdá se, že přichází doba, v níž už pouhý politický pragmatismus k úspěšnému vedení společnosti stačit nebude. Bude třeba něco navíc – například vize, politická odvaha a samozřejmě také odbornost.

Reklama

Související témata:

Doporučované