Hlavní obsah

K čemu je česká policie v roce 2024? Pro srandu tuningářů

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Dopravní policie, která se co chvíli chlubí novým supersportem, aby mohla chytat silniční piráty, spala.

Reklama

Česko o víkendu zažilo jízdu ve stylu filmu Rychle a zběsile. V kulisách historického podloubí Jičína i na pražském Nuselském mostě gumovala a driftovala tuningová auta. Policie jen přihlížela. Nestíhala. A to doslova.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Nechybělo mnoho a mohl z toho být malér, z něhož by se nejednomu policejnímu důstojníkovi orosilo víc než jen čelo.

O akci, kam se sjely na tři stovky „vylepšených“ aut, věděla policie zjevně s předstihem. Před jedním z pražských obchodních center, kde se kolem jedenácté večer začali milovníci rychlých vozů shromažďovat, na ně čekalo několik družstev speciální pořádkové jednotky, dopravní policie a prvosledové hlídky.

Když se kolona pohnula směrem k Mladé Boleslavi, ještě měla v závěsu policejní doprovod. Když se ale asi padesát aut vydalo na cestu do Jičína, policejní dohled skončil. Noční hlídce jičínských strážníků, kde na náměstí kolem půlnoci začala neplánovaná show, nezbylo než počkat na policejní posily z okolních obcí. Když dorazily, bylo po všem.

Že to byl pro účastníky rajc na vlně zmiňovaného filmového spektáklu, bylo patrné z jejich vlastních slov. Organizátor akce kolegyni Kristině Cirokové sám řekl, že nejrychlejší z vozů jel po dálnici rychlostí přesně 321 km v hodině.

Dopravní policie, která se co chvíli chlubí novým supersportem, aby mohla chytat silniční piráty, spala. Nepomáhala a nechránila. Je jen šťastnou náhodou, že tuningáři cestou nezpůsobili žádnou vážnou nehodu (anebo o ní dosud nevíme).

Lehkomyslnost a ledabylost, s jakou se na sraz policie během noci vykašlala, se jí vrátila jako bumerang: Před třetí hodinou v noci se rychlé vozy vřítily do Prahy a na několik minut okupovaly Nuselský most. A opět: Než hlídky dorazily, řidiči už byli v tahu. Což vzhledem k tomu, že pražská policejní centrála sídlí na dohled, je vlastně vrcholná ostuda.

Vyvrcholení celé blamáže se dostavilo v úterý, kdy jsme se ptali po odpovědnosti policejních velitelů. Policejní prezidium i vedení dopravní policie se snažilo nepříjemnost odkopnout co nejdál od Strojnické ulice, kde sídlí.

Komentovat přístup policie prý mají jen pražské a královéhradecké ředitelství, zněla jejich školácká výmluva. A to navzdory tomu, že noční jízda bezohledných řidičů probíhala ve třech krajích a někdo v centrále zjevně zapomněl policejní opatření koordinovat.

Ten někdo by si přitom měl uvědomit, jak důležitý vzkaz každá taková zpackaná akce vyvolává. A je jedno, jestli jde o „nepolapitelnou“ formuli, co se čas od času beztrestně prožene českými dálnicemi, anebo o hordu, která si pod okny policejního ředitelství na nejviditelnějším mostě v Česku uspořádá soukromý závod.

Že policie ztratila respekt u části tuningové scény, je hotová věc. Pokud se ovšem nepoučí, prošustruje zbytky úcty i u normálních řidičů.

Co jsme také zjistili

Výsměch v Trnové. A když mluvíme o nulovém respektu k českým úřadům a zákonům, doporučím vaší pozornosti text kolegů z redakce SZ Byznys. Systematicky sledují aféru v Trnové, kam developer naváží odpad. A i když už to úřady zakázaly, nákladní auta do vesnice u Prahy míří dál. Prý naskladňování materiálu. Jedním slovem výsměch.

Malá velká zpráva. Loni na podzim jsme otevřeli kauzu úředníka Ministerstva spravedlnosti Jana Benýška, který jako whistleblower podal takzvaný protikorupční podnět na svého nadřízeného. Poté, co se vzepřel, přišel při reorganizaci o místo. Nyní se ale na post ředitele insolvenčního odboru vrací.

Úplatky na kraji. Pomalu se vynořují detaily protikorupční razie, kterou Národní centrála proti organizovanému zločinu spustila v nemocnicích v Ústeckém kraji a na Vysočině. Policisté například prověřili majetky a rodinné vazby hlavního obviněného, což je dovedlo až k soudkyni z Prahy 9. Vyšetřování se nepříjemně dotýká i největší odpadové firmy u nás, středobodem údajné trestné činnosti byla zakázka za více než 170 milionů korun.

Co snese papír. Minulý týden jsme se také vrátili na Ostravsko. Vojtěch Blažek popsal, že v areálu obří haldy po těžbě uhlí se nachází skoro 100 tisíc tun kalů obsahujících jedy. Na papíře přitom byly dávno zlikvidované.

U Putina v nájmu. Jiří Pšenička už druhým rokem sleduje osudy ruských majetků v Česku. Při výroční inventuře zjistil, kdo ve „zmrazených“ ruských vilách zůstává. Jsou to vesměs přátelé exprezidenta Miloše Zemana.

Politická družstevní záložna. V Podnikatelské družstevní záložně, kterou zpopularizoval skoro milionový vklad premiéra Petra Fialy, jsme narazili na dalšího muže ODS.

O falešné policejní federaci. Variaci na příběhy barona Prášila popsali kolegové Lukáš Valášek a Adéla Jelínková. Zjistili totiž, že nový místopředseda ANO a poslanec Robert Králíček si platí za asistenta prezidenta policejní federace, od které se však Policie České republiky distancuje.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované