Hlavní obsah

Whistleblower se vrací na Ministerstvo spravedlnosti. Vyhrál tendr

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Jan Benýšek se vrací jako šéf insolvenčního odboru na Ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Jan Benýšek podal protikorupční podnět na náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava. Následně přišel reorganizací o místo. Nyní se na post ředitele insolvenčního odboru vrátí. Vybrala ho nezávislá komise.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Aféra kolem insolvenční agendy na Ministerstvu spravedlnosti má překvapivé rozuzlení.

Na post ředitele insolvenčního odboru se vrací Jan Benýšek, který loni na podzim o místo přišel poté, co podal protikorupční podnět přímo na ministrova náměstka Antonína Stanislava a vzápětí vláda Petra Fialy odhlasovala takzvanou systemizaci, při níž Benýškův post oficiálně zanikl.

Nyní Jan Benýšek vyhrál výběrové řízení, které ministerstvo vypsalo poté, co insolvenční odbor rozdělilo na dva. Benýška ke jmenování doporučila nezávislá výběrová komise, v níž zasedl třeba předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl nebo exministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

„Od 1. 3. nastoupí jako ředitel insolvenčního odboru Jan Benýšek,“ potvrdil Seznam Zprávám ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Druhý nově vzniklý odbor soudních znalců bude mít nového šéfa - dalšího úředníka ministerstva Radomíra Čujana.

Benýškův návrat na ministerstvo a do čela insolvenčního odboru je nečekaný vzhledem k okolnostem, které Seznam Zprávy v posledních měsících popsaly.

Uvedly, jak se po Benýškově podnětu náměstka Antonína Stanislava (ODS) zastal ministr Blažek a jak na oficiálním webu zveřejnilo Ministerstvo spravedlnosti tiskové zprávy, v nichž fakticky označilo Benýška za lháře.

Během několika měsíců se situace vyvinula jinak i pro Blažkova náměstka Antonína Stanislava. Ten po sérii odhalení Seznam Zpráv oznámil, že si na ministerstvu bere několikaměsíční neplacené volno.

Už předtím skončil Stanislav po tlaku královéhradeckého hejtmana Martina Červíčka (ODS) i na postu ředitele krajského domova pro seniory v Tmavém Dole, který zastával vedle funkce na ministerstvu bezplatně. V domově čelí podezření, že tam přiklepával zakázky svým blízkýmpodporovatelům ODS.

Reportéři popsali i další podezření kolem Stanislava. Například to, že lhal soudu. Před dotazy reportérů v minulosti prchl okénkem na záchodě.

Aféra kolem insolvencí

  • V roce 2016 odešel Antonín Stanislav z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přesto udělal ze Stanislava předloni v lednu svého politického náměstka.
  • Na Stanislava loni v listopadu podal protikorupční podnět dosavadní ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Stal se tak historicky prvním známým oznamovatelem podezření na korupci, který využil nového zákona na ochranu whistleblowerů.
  • Benýšek varoval, že člověk, v jehož éře se děly na Ministerstvu spravedlnosti manipulace zkoušek, se pokouší znovu ovládnout agendu insolvencí a jeho donutit k rezignaci. Vláda na to ale nedbala a Benýškovi krátce nato zrušila na návrh Ministerstva spravedlnosti místo.
  • Nic na tom nezměnilo ani to, že protikorupční ředitel ministerstva Jiří Kapras dal v prosinci Benýškovi za pravdu, že manipulace se v éře Stanislava na ministerstvu děly, a označil ho za whistleblowera. Podle nového zákona, který prosadilo Ministerstvo spravedlnosti, by tak Benýškovi měla náležet ochrana proti mstě.

Reklama

Doporučované