Hlavní obsah

Korupce bílých plášťů se omrzela. Stačí přispět na chytré hodinky

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Assist m4x1ight happiness, Shutterstock.com

Podle zpovídaných insiderů je drobná korupce ve zdravotnictví na ústupu, zato ta velká je systematická. (ilustrační foto)

Reklama

Nový případ korupční kauzy ve zdravotnictví potvrzuje, že když jde o úplatky, není s „municí“ problém. Běda ale, když mají nemocnice přidat přepracovaným lékařům v první linii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Únorová razie v krajských nemocnicích na Ústecku a v Jihlavě už pomalu mizí z titulních stran novin. Jako bychom si už zvykli, že v českých nemocnicích (doufejme, že existují výjimky) se krade tak, že nedrží ani poledne.

Jak v týdnu zjistil kolega Radek Nohl, ve vyšetřované Krajské zdravotní dokázali zakázku navýšit na dvojnásobek, aniž by kdo hlasitě protestoval. V nově spíchnutém polštáři tak našli prostor pro úplatek ve výši 13,8 milionu korun. Další všimné si stíhaná skupina rozdělovala třeba za přístroje pro laparoskopické operace, endoskopy, defibrilátory, ventilátory, operační stoly nebo chirurgické vrtačky.

Jistě, je to zatím jen policejní konstrukce a musíme mít na paměti, že ne všechna obvinění se podaří prokázat. Ale dosud zveřejněné střípky jsou vtíravě povědomé. Kopírují totiž scénáře starších případů.

Pojďme si jich pár připomenout. Když v roce 2012 policisté zatýkali tehdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, zdaleka nešli jen po přestřeleném rozpočtu na opravu buštěhradského zámku, jak se kauza zapsala do všeobecného povědomí. Zmapovali i cinklé zakázky v nemocnicích v Kolíně, Mladé Boleslavi i Kladně.

Poté protikorupční specialisté úřadovali v Nemocnici Na Homolce, kde se odehrávaly korupční orgie doprovázené kokainovým raušem. Kdo zná příběh tehdejšího ředitele Vladimíra Dbalého, ví, že nepřeháním.

Když aféra Dbalého dosahovala svého veřejného vrcholu, kradlo se v Nemocnici Na Bulovce a v Nemocnici Na Františku. Jak dokládaly odposlechy monitorovaných hovorů, podezřelí si o protikorupční šťáře na Homolce povídali. A přesto je to neodradilo a vybírali desátky dál.

Chcete-li čerstvější příklad, vypíchnu aféru v Institutu klinické a experimentální medicíny. Ta se sice scvrkla na vyděračskou bramboračku dvou znepřátelených křídel, policisté ale původně sledovali ještě temnější stopu. Při loňských domovních prohlídkách hledali i možné úplatky neboli v policejní řeči „neoprávněná finanční či jiná plnění přijatá Michalem Stiborkem v souvislosti s jeho činností ředitele IKEM“.

Výčet zmíněných kauz napovídá, že nesledujeme nahodilé útoky na veřejné finance, ale spíš skrytý systém, který se podaří jen tu a tam nasvítit.

Shodou okolností takřka ve stejné době, kdy vyšetřovatelé rozdávali obvinění v krajských nemocnicích, vydal Sociologický ústav Akademie ČR výzkumnou zprávu o korupci v Česku. A ta jako by shrnovala a podtrhávala výše popsané.

O zdravotnictví v ní čteme: „Modus operandi velké korupce je nyní mnohem sofistikovanější než dříve. Nefunguje již jednoduché ‚procento‘ ze zakázky, ale používají se například ‚fiktivní služby‘, platí se tedy za ‚poskytnutí‘ služeb, které nejde následně ověřit.“

Podle zpovídaných insiderů je drobná korupce na ústupu, zato ta velká je systematická, dobře zaběhnutá a řídí ji cyničtí jedinci s nulovou motivací ke změně.

„Nejčastěji se mezi důvody rozšíření této formy korupce vyskytuje nízká úroveň etických hodnot u vedoucích pracovníků, nedostatečná kontrolní činnost nemocnic a pojišťoven, nevhodné mechanismy financování zdravotní péče, zvyk korumpovat ve zdravotnictví, nedostatečný postih pachatelů korupce, nedostatečná regulace v některých oblastech zdravotnictví,“ píše se v ní dál.

Nejde přitom jen o dojmologii. Tvrdá čísla, která lze najít například v sektorové analýze korupce ve zdravotnictví, uvádí, že „až 80 % nákupů nemocnic je prováděno mimo režim otevřených řízení dle zákona o zadávání veřejných zakázek“. Změna je ale v nedohlednu.

Nelze se vlastně ani příliš divit, když třeba v čele největší zdravotní pojišťovny sedí už od roku 2012 Zdeněk Kabátek – muž se zvláštním nadáním ustát jakoukoliv aféru.

Už deník zmiňovaného kokainisty Dbalého naznačoval, že Kabátek se ještě coby ministerský úředník angažoval v podezřelých tendrech Nemocnice Na Homolce. „Ve 13:45 přichází Kabátek, pokračujeme chvíli v chlastu šampaňského, pak k němu kolem taktiky na gama nůž,“ zní jeden z Dbalého zápisků, který Kabátek přežil bez ztráty květinky a už dvanáct let má pod palcem finanční toky v českém zdravotnictví.

Alarmující data o korupci maskované bílými plášti mají přesto ve veřejném prostoru jen vlažnou odezvu. Boj s korupcí se nejspíš omrzel. Aktuální aféra ze severu Čech nestála doteď za hlasitější komentář ostatně ani ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Na webových stránkách úřadu místo toho slibuje příspěvky na chytré hodinky pro pravidelné běžce či připojištění na lepší sádru.

Co jsme také zjistili

Podklady na toho zm*da. Aféru týdne vyvolal e-mail, v němž Andrej Babiš poptával složku na pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského. Kdo kompro nakonec pro šéfa ANO sestavil, popsal kolega Jiří Pšenička.

Zlatý padák z Dozimetru. Po obvinění v kauze Dozimetr odmítl pražský dopravní podnik vyplatit někdejšímu ekonomickému řediteli Mateji Augustínovi přes 1,6 milionu na odchodné a roční odměnu. Peníze uložil do soudní úschovy. Nyní soud řekl, že má peníze dostat. Bez ohledu na obvinění.

Vybrusleno. Policie odložila případ trenéra rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Vyšetřovatelé původně zkoumali, zda trenér olympijské vítězky nenafukoval náklady za výjezdy mladých závodníků do ciziny. Že byl nepořádek v dokladech, potvrdila už dříve Národní sportovní agentura. Ale policie trestný čin ve fakturách neobjevila.

Za jelena důtka. Dosledovali jsem i případ tří úředníků, kteří přijali dar v podobě bezpoplatkového lovu zvěře. Dostali důtku. A navíc – Ministerstvo zemědělství změnilo pravidla pro vydávání povolenek. Až na výjimky je budou moci zdarma dostávat jen zaměstnanci státního podniku.

Nevratné půjčky. Zemřel muž, který si napůjčoval 600 milionů. Stačil mu k tomu falešný titul JUDr. A hodně doširoka prořízlá pusa. Vojta Blažek sepsal příběh sedmačtyřicetiletého Šimona Kubišty, který stamiliony zčásti rozházel za drahá auta. Kde skončil zbytek peněz, se už nikdy nezjistí.

PDZ + IKEM = ? Vrátili jsme se i ke kauze problematické Podnikatelské družstevní záložny, kterou proslavil Petr Fiala (ODS). Janek Kroupa narazil na další jméno z bezprostřední blízkosti premiéra. Členem záložny byl další z Fialových poradců, lékař pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Ivan Netuka (ano, v české kotlině souvisí vše se vším). Přes kampeličku posílal miliony do Švýcarska.

Návrat oknem. Michal Hašek je zpět. Kariéra bývalého jihomoravského hejtmana, dnes šéfa jihomoravské buňky proruské strany PRO (!), pokračuje na postu komisaře Ministerstva vnitra, který zkouší úředníky a spolurozhoduje o jejich postupu.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované