Hlavní obsah

Slováci jasně ukazují, že demokracie není pro ně, píší o volbách čtenáři

Foto: Getty Images

Čtenáři Seznam Zpráv komentují výsledky voleb na Slovensku. Na snímku vítěz voleb Robert Fico.

Reklama

Po vítězství sociálních demokratů expremiéra Roberta Fica v sobotních parlamentních volbách bude mít Slovensko vládu s převahou národně-populistických stran. Jak výsledky hodnotí čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuzí u článků o víkendových volbách na Slovensku.

Pavel Stratil: Nevím, co Směr chce oslavovat. Volilo je jen 23 % voličů, cca jedna pětina voličů. Směr je populistická, demagogická a prolhaná strana vedená komunistou Ficem. To, že tato strana dostala tolik hlasů, také svědčí o tom, jak je Slovensko politicky zaostalým státem, který uvázl v postkomunistické letargii. Toť veškerý úspěch.

Pavel Michalík: Slováci konečně dostali rozum a zvolili člověka, který se neklaní pouze před USA a EU, ale dokáže jednat na obě strany a používá rozum. To ten náš vládnoucí politický odpad, co se hrbí před USA a Evropou, je spíš k pláči a lidé u nás nemají šanci na svůj vlastní názor. Přeji Slovákům konečně slušnou silnou vládu, která nebude hledět pouze jedním směrem a dá si do pořádku svou zemi a bude hlavně pomáhat domácím lidem.

Martin Svoboda: Tak to tak vypadá, že všichni ti europrogresivisti jsou pro lidi horší než různí Ficové a spol. Neříkám, že je Fico dobrá volba, ale kdo jejich návraty do politiky vygeneroval svojí neschopností, svým pojetím demokracie ve stylu „kdo nejde s námi, jde automaticky proti nám“. U nás to bude podobné, pokud se současná vláda nezačne starat o stát tak, jak se má. Holt volíme menší ze dvou zel, a to už dlouhodobě.

Barbora Schreiber: Tohle je především výsledek těch, co sebe označují za liberály. Ti dělali hodně pro to, aby ten, kdo poctivě pracuje, musel držet papulu a platit daně. Liberálové jen podle názvu. Kdokoliv se ozve s jiným názorem, než je ten jejich, je okamžitě nálepkován jako ruský šváb, komunista, xenofob atd. Snad to bude zdvižený prst pro všechny místní rádoby liberální politiky, zelené šílence a všechny, kteří si myslí, že většina se má přizpůsobit menšině, pokud dostatečně nahlas vyřvává.

Milada Racková: Volby tentokrát ukázaly, že člověka, který měl spíše sedět za katrem, lidé opět zvolí, aby po vzoru Orbána vytvářel totalitní stát. I u nás bude chvilku trvat, než někteří pochopí, že s Babišem nikdy nepovede cesta k blahobytu země.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Pavel Molík: Výsledky voleb ukázaly, že Slovensko je už přesycené různými bruselskými příkazy a zákazy a unavené na základě šíleného sociálně-inženýrského experimentování Bruselu na základě ožebračování občanů SR. Slováci už nechtějí být obětními beránky, kteří se nechají ožebračit.

Milana Svobodová: Já jsem Ficovi fandila, takže jsem velmi spokojená. Mnohým našim politikům i médiím Fico svým vítězstvím rozkopal bábovičku. Na hanebné vměšování některých našich vysokých státních představitelů do slovenských voleb bude snad zapomenuto. Doufám, že si naši voliči opakovaně nenechají vymýt mozek a manipulovat médii a že se i my dočkáme (nejlépe předčasných) voleb, které svrhnou „Pětidemolici“.

Ludvík Jansa: Slováci jasně ukazují, že demokracie, spokojenost, vysoká životní úroveň není pro ně. Oni celá století řvali pod Maďary, že jim ubližují a chtějí samostatnost. Pak se spojili s Českem a začali po chvíli zase řvát, že je Češi utlačují, že chtějí samostatnost. Teď dostali šanci zkusit to v demokracii a ukázalo se, že to s tím Slováci neumí, že to není pro ně. Oni chtějí styl tvrdé ruky, násilí, zla a teroru.

Radim Valcha: Jsem v klidu. Fico klasicky udělal bububu vůči EU a teď převlékne kabátek. To už několikrát udělal. Nebo si někdo myslí, že Slovensko odejde z EU? Co tím změní? Jen se urychlí exodus ekonomicky silných a mladých lidí. A na ty neschopné nebude brzy kdo vydělávat. Je to samozřejmě model, který se stane i u nás. To asi víme už všichni. Jenže ono lépe nebude, ani s Babišem - tedy bude stále dobře pro ty schopné. Ale je to opravdu zajímavé vidět - za bouřlivého potlesku se vrací osoba spojená s mafiánským prostředím u našich sousedů, u nás lidé chtějí agrobarona, který je jedním ze spoluviníků (zdůrazňuji, že jedním, nikoliv jediným) vysoké inflace, kvůli níž chce masa svrhnout nynější vládu. Co se vrátí dál - nacismus? Už zde někteří mají náběh.

Karel Novák: Sledoval jsem výsledky voleb na Slovensku a jsem s nimi velmi spokojen, protože věřím, že prezidentka Čaputová pověří sestavením vlády vítěze voleb, jak slibovala těsně před volbami. Rovněž jsem zachytil názor, že předseda druhé nejsilnější strany pan Šimečka se bude snažit o to, aby Robert Fico nesestavil vládu. Ze strany českých vládních politiků, kteří si slibují dobré vztahy se Slovenskem, cítím neupřímnost, neboť si musí být vědomi, že se na Slovensku politika změní ve prospěch občanů, protože strana Směr není tak „zaháčkovaná“ se Západem, jako je tomu v naší zemi. Neupřímnost a faleš je však našim některým politikům vlastní. Konečně i přístup k rusko-ukrajinské válce je ze strany Směru odlišný od naší „pětikolky“. Přeji panu Ficovi, aby si vybral do koalice rozumné strany, které mu pomohou zlepšit život i obyčejným občanům Slovenska.

Reklama

Doporučované