Hlavní obsah

Neomluvitelné, bojím se podzimu, píší o chybějícím penicilinu čtenáři

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o problémech s dostupností léků a krocích ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Reklama

Zásobovat lékárny rovnoměrně penicilinem a dalšími nedostatkovými léky nyní podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka není možné. Jak situaci kolem problematické distribuce léků vnímají čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o aktuální situaci kolem distribuce penicilinu, který podle ministra Vlastimila Válka nebude dostupný ve všech lékárnách.

Petr Novotný: Přitom je to jednoduché. Výrobní řetězec je nabouraný a není schopen dodávat na plný výkon. Je to stejné jako s čipy. Jenže v ČR je silná regulace cen, takže dochází k logickému výsledku – výrobce to dodá tam, kde mu zaplatí více. Třeba tady v USA vůbec není problém s ničím, vše je, specificky zde si i spoustu věcí koupíte sami v supermarketu, jsou plné regály.

Zuzana Maříková: Lékárna si může léky objednat pouze u distributora, který má povolení od SÚKL (Státního ústavu pro kontrolu léčiv, pozn. red.). Ti jsou čtyři a dva z nich provozují řetězce svých lékáren. Tak hádejte, kam jdou ty léky přednostně. Malá nezávislá lékárna se může stavět třeba na hlavu.

Markéta Gollová: Pan ministr Válek svým rozhodnutím diskriminuje zejména pacienty z vesnic a městysů, kam se penicilin dodávat nebude. A to zejména staré a osamělé lidi, kteří se nemohou jen tak jednoduše k velké lékárně dostat, ať už z jakýchkoli důvodů. Jeho povinností jakožto ministra zdravotnictví je kvalitně pracovat pro zdraví českých občanů, což dlouhodobě nedělá. Otázkou je, zda tak činí z nezájmu, či z profesní impotence. Ale ani jedna z těchto dvou možností není omluvitelná. Žiji v Rakousku a jsem takříkajíc z branže, tedy přehled o léčivech mám. V Rakousku, ale i v Německu je penicilin (jeho další formy) naprosto bezproblémově k dostání. Což o něčem svědčí.

Marek Čech: Od farmaceutických firem se penicilin dostane k velkoobchodům (Phoenix, Pharmos). Ty mají smlouvy s lékárnami, které si od nich penicilin objednají. Válek může tak maximálně mlátit hubou, protože jako ministr nemá na obchod s léky v jeho konečném důsledku absolutně žádný vliv.

Rudolf Koranda: V tom nevidím zásadní problém, že nebude ve všech lékárnách. Zásadní je zajistit pro pacienty informaci, ve kterých lékárnách bude, ne že si bude pacient shánět léky jako vstupenky na lukrativní zápas.

Šárka Soukupová: Možná by stačilo nařízení, že přednost mají vždycky nemocnice a polikliniky, které jsou skoro v každém městě, aby lidi měli alespoň nějakou jistotu, že seženou. Bojím se podzimu, protože to zavání průšvihem. Nedovedu si představit, že budu shánět léky pro děti a pro rodiče a létat od jedné lékárny ke druhé a obtelefonovávat – magistra v lékárně také nemůže celý den sedět u telefonu.

Josef Zeman: Vláda, která není schopná zajistit základní léky, což penicilin v dnešní době je, by měla podat demisi. Jak chtějí zajistit vše ostatní, když nejsou schopní zajistit to nejzákladnější, co lidé potřebují, a to jsou základní léky?

Oldřich Popelák: Jak nebude? Říkal jasně, že ho bude dost, tak je logické, že když ho bude dost, tak také bude všude. A také říkal, že když ne, tak dá hlavu na špalek. Už si nějaký vyhlíží?

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Reklama

Doporučované