Hlavní obsah

Nazval Klause ufňukanou bábou, teď vede vládní ústav na Slovensku

Roman Joch je známý hlavně jako konzervativní publicista.

Reklama

Dlouholetý šéf Občanského institutu Roman Joch přijal nabídku slovenského ministra Krajniaka z hnutí Jsme rodina.

Článek

Na politické pravici je Roman Joch známý jako „vykladač“ konzervativních hodnot. Do širšího povědomí se zapsal spíš svým neotřelým komentářem z října 2012, kdy pracoval jako poradce premiéra Petra Nečase.

Joch tehdy na svém blogu zkritizoval prezidenta Václava Klause za poněkud útlocitnou reakci na incident, při němž na hlavu státu z davu vystřelili z airsoftové pistole. Když Klaus označil tuto výtržnost za „atentát“, zareagoval Joch textem, v němž napsal, že se prezident chová jako „ufňukaná kremlofilní bába“.

Ostrá slova stála Jocha okamžitě místo na Úřadu vlády. Od té doby většinou vystupoval jen jako šéf think-tanku Občanský institut a publicista.

S nástupem současné slovenské vlády premiéra Igora Matoviče se však Jochovi otevřela nabídka v jeho rodné zemi pod Tatrami. Od začátku července se stal ředitelem Institutu pro výzkum práce a rodiny se sídlem v Bratislavě.

Foto: MPSVR SR, Seznam Zprávy

Ministr Milan Krajniak a nový šéf Institutu pro výzkum práce a rodiny Roman Joch.

Funkci Jochovi nabídl jeho dlouholetý známý, nynější ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak. „Oslovil mě přímo ministr Milan Krajniak na začátku června,“ řekl Joch v rozhovoru pro slovenský web Konzervativní deník Postoj.

Krajniak je spoluzakladatelem a místopředsedou populistického hnutí Jsme rodina, které po únorových parlamentních volbách vstoupilo do vládní koalice v čele s novým premiérem Igorem Matovičem. V posledních týdnech hnutí přestálo první vážnou krizi, když se ukázalo, že jeho šéf a předseda parlamentu Boris Kollár opisoval při psaní diplomové práce.

S nástupem Jocha do čela institutu se objevily obavy, zda nebude promítat svoje konzervativní názory do chodu organizace. Krajniak se totiž dostal předtím do sporu s bývalou šéfkou odboru rodové rovnosti na ministerstvu Oľgou Pietruchovou, která mu vytkla, že přejímá pohled katolických biskupů na rovnost pohlaví a genderovou teorii.

Vystudovaný medik Joch však popírá, že by chtěl na ústavu provádět nějakou „konzervativní čistku“. Odkázal na to, že pro institut bude dál pracovat i jeho předchůdkyně, která má liberálnější názory. Podle Jocha by se měla organizace soustředit na výzkum a diskuzi z různých pohledů. „Chceme publikovat názorově vyhraněné politické texty od demokratické levice až po demokratickou pravici,“ uvedl.

Zpět na Slovensko se však Joch nestěhuje. Do Bratislavy bude každý týden dojíždět z Prahy, kde žije od 90. let. Jeho manželka Jana vede českou organizaci Aliance pro rodinu, která prosazuje tradiční pojetí manželství a rodiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované