Hlavní obsah

„Nebojíme se zkoušek, ale některých zkoušejících,“ zní z právnické fakulty po sebevraždě studenta

Foto: Seznam Zprávy

Mimořádné zasedání akademického senátu vyvolalo mezi studenty i učiteli velký zájem.

Reklama

Právnická fakulta Univezity Karlovy řešila na mimořádném zasedání akademického senátu, jak zajistit, aby se neopakovala tragédie z poloviny května, kdy jeden z jejích studentů spáchal po neúspěšných státnicích sebevraždu.

Článek

Místnost, kde se schází akademický senát právnické fakulty, se zaplnila už deset minut před začátkem. Do sálu ale stále vcházeli další a další studenti, učitelé nebo i absolventi. Tak velký zájem o jednání nikdo nepamatuje. Smrt studenta zkrátka zasáhla celou fakultu. O jeho sebevraždě a reakci fakulty psal Seznam minulý týden.

Začátek jednání se proto musel pozdržet. Zaměstnanci fakulty nosili do místnosti další židle. Stejně se jich ale nenašlo dost. Někteří přihlížející tak zůstali stát, jiní obsadili třeba parapet.

Senát se ve čtvrtek mimořádně sešel, aby představil opatření, kterými by se podobným tragickým událostem dalo předejít. Měnit se bude forma zkoušek a upraví se i státnice. Nezůstalo ale jen u návrhů.

Učitelé se pustili do ostré výměny názorů, studenti zase jeden po druhém upozorňovali na to, že nejde o náhodné selhání. Kvůli přístupu některých vyučujících zkoušky zkrátka nejsou spravedlivé.

„Pro mě osobně je nejdůležitější, aby zkoušení bylo sice přísné a náročné, ale zároveň spravedlivé, předvídatelné a fér,“ řekl hned v úvodu děkan Právnické fakulty Jan Kuklík.

Ten představil několik změn, které fakulta přijme. Zaprvé chce posílit podporu studentů, kteří se dostanou do krizové situace. Vyhodnocovat se ale budou také výsledky u proběhlých zkoušek, které mají ukázat, jestli nedochází k selhání. Děkan Kuklík bude zároveň diskutovat s učiteli o metodice zkoušek. Ti se budou řídit novým etickým kodexem.

Kuklík znovu zopakoval, že státnice tragicky zesnulého studenta podle něj neporušily vnitřní předpis fakulty. Na druhou stranu ale předseda komise v protokolu nedostatečně odůvodnil, proč trojice učitelů souhlasila s tím, aby byl student od státní zkoušky vyhozen. Jejich rozhodnutí se tak nedá přezkoumat.

Výzva: Co trápí naše děti? Marie Salomonová o projektu Nevypusť duši. Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Slovo si po vyjádřeních členů senátu vzal učitel z katedry správního práva, který zesnulému studentovi vedl diplomovou práci. Zavzpomínal, že si ho poprvé všiml, když ho student v semináři opravil a upozornil ho na nejnovější výklad Nejvyššího správního soudu.

„To, co se stalo, je nejenom lidská tragédie, ale je to také objektivně veliká ztráta pro obor správního práva,“ řekl a nevyhnul se kritice předsedy komise, který studentovi dal právě ze zkoušky ze státního práva nedostatečnou.

„Ta moc, kterou reprezentuje, selhala. Já se omlouvám, ale domnívám se, že dlouhodobě není způsobilý, aby objektivně, vyváženě a předvídatelně zkoušel,“ dodal a na závěr jeho projevu se ozval bouřlivý potlesk.

Na jeho kritiku reagoval i zmíněný učitel, který se obrátil na studenty.

„Vidíte, na jak riskantní půdě se pohybujete, když vás zkouší někdo z katedry správního práva, protože si nerozumíme. My musíme přijmout bezprostředně opatření, aby lidé neměli strach ze zkoušky,“ řekl. Během jeho projevu ale lidé v sále nesouhlasně mručeli. Někteří odešli. Jedna ze studentek dokonce začala plakat.

Předseda senátu Radim Boháč pak přečetl vzkaz soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna, u kterého byl zesnulý student na stáži.

„Byl nesmírně talentovaným studentem s rozsáhlými znalostmi správního práva. Z toho tedy můžu odpovědně říct, že je cosi shnilého na zkoušce, kde takovému člověku je dána čtyřka právě z oboru, kterému rozuměl nejvíce,“ napsal a zkritizoval i současný systému státních zkoušek. „Fakultě odcizuje celé generace studentů, kteří si fakultu spojí nakonec hlavně jen se zcela zbytečným stresem, nervozitou a posedáváním na chodbách ve zkouškovém období,“ dodal.

Studenti poté průběžně dostávali slovo a řada z nich ostře kritizovala nejen konkrétního učitele, ale hlavně systém zkoušení jako takový, který je podle nich nespravedlivý.

„V životě jsem neslyšel takový výsměch vůči studentům, možná je čas se posunout a odejít,“ řekl místopředseda univerzitního senátu David Hurný směrem k dotčenému učiteli.

„Nebojíme se zkoušek, zkoušky jsou náročné, a je to tak v pořádku, bojíme se ale některých zkoušejících,“ shrnul pak za všechny další student.

Právnická fakulta už na jaře požádala o novou akreditaci studijního programu. Ještě před tragickou smrtí jednoho ze studentů tak reagovala i na nedostatky, které se v průběhu let objevily. Garantem oboru se v případě jeho schválení Radou pro vnitřní hodnocení Univerzity Karlovy stane docent z Katedry finančního práva Radim Boháč.

„Myslím, že není možné řešit izolovaně státní zkoušky, je nutné řešit studijní program jako celek,“ představil návrh Boháč.

Studium má být podle nového programu kvalitnější, ale náročnější. Zkoušet se bude především písemně, nebo kombinovaně. Státnice pak mají být obecnější.

Akademický senát vyzval v usnesení vedení fakulty, aby posílilo veřejnou kontrolu průběhu zkoušek. Minimálně státnice by se tak mohly nahrávat, aby se předešlo možným excesům.

Reklama

Doporučované