Hlavní obsah

Nebudeme hrát ruskou ruletu. Virus posunul druhou největší výstavu v Česku

Reportáž o Motosalonu, který se navzdory strachu z koronaviru koná.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Vlasta Macháčová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezinárodní veletrh zemědělské techniky Techagro je kvůli epidemii koronaviru odložen až na příští rok. Pořadatelé se bojí ekonomických dopadů v případě rušení akce na poslední chvíli.

Článek

Mezinárodní veletrh zemědělské techniky Techagro se koná jednou za dva roky. Naposledy proběhla druhá největší česká výstava v roce 2018, kdy ji během pěti dnů navštívilo rekordních 110 tisíc lidí. Výstavní plochu si mezi sebou rozdělilo 724 firem ze sedmatřiceti různých zemí. Letošní rok měl tyto rekordy překonat. Kvůli epidemii koronaviru se ale pořadatelé rozhodli akci posunout. Mezinárodní veletrh zemědělské techniky se tak uskuteční až v roce 2021.

Aktuálně se přitom v Brně koná výstava Motosalon, a to bez omezení pouze s několika preventivními opatřeními. Jako je zvýšený úklid. Pořadatelé zemědělského veletrhu se ale obávají, že by se mohla situace okolo koronaviru v Česku zhoršit a vláda by mohla hromadné akce zakázat. Prozatím platí nařízení, že lidé vracející se z Itálie musí do 14denní karantény.

Techagro se tak nebude konat kvůli ekonomickému riziku. „S veletrhem jsou spojeny náklady v řádech milionů, a to mluvíme jen o nákladech přímo tady na výstavišti. Ty tvoří sotva třicet procent celkových investic firem. Musíme počítat s ubytováním, cestováním… Kdyby se situace zhoršila a byli bychom nuceni veletrh na poslední chvíli odvolat, nebude jak tyto investice nahradit,“ vysvětlil generální ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Že se jedná o riziko pouze ekonomického charakteru, nikoli hygienického, zdůraznili pořadatelé hned několikrát. „Vláda sice doposud zakázala jen diváky na biatlonu, čekat ale na to, jestli se zrovna v den konání veletrhu rozhodne, že zakáže hromadné akce, to mi připadá jako hrát ruskou ruletu,“ doplnil ředitel sekretariátu Asociace zemědělské a lesnické techniky A.ZeT Dušan Benža.

Techagro není jediným veletrhem, kterého se epidemie koronaviru dotýká. Odložena byla také výstava Amper, z obdobných důvodů jako Techagro. I tady chtějí pořadatelé eliminovat možné ekonomické dopady. V plánu je také posun odborného veletrhu Opta. Na ten se každoročně sjíždějí nejrůznější zahraniční vystavovatelé, ti ale mají v současnosti kvůli koronaviru spoustu zákazů a omezení. „Není tu žádný hygienický problém, je to pouze panika na straně firem,“ řekl Kuliš.

Koronavirus trápí české výstaváře zejména v posledních dnech. Kvůli epidemii bylo po celé Evropě odvoláno už 400 veletrhů. Ztráty výstavářů, kteří jsou závislí na exportu, prozatím dosahují asi 450 milionů korun. „Budeme žádat premiéra o schůzku a pomoc. Je to jako tsunami. Když se vám ze dne na den zhroutí trh ze stovky na nulu, a to v té největší sezoně, nejde to,“ uvedl ředitel Asociace výstavářských firem Jiří Carda.

Reklama

Související témata:

Doporučované