Hlavní obsah

Babiš ví, že to nedá. Ať prezident pověří Spolu, říká poslanec ANO

Hostem Ptám se já byl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Hnutí ANO po osmi letech ztrácí šance na sestavení vlády. S 27,12 % a 72 mandáty je strana sice druhá, vítězná koalice Spolu s ním ale o vládě jednat nehodlá. Jaké má premiérovo hnutí vyhlídky?

Hostem Ptám se já byl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Volební štáb hnutí ANO včera zachvátilo neskrývané zklamání. Ačkoliv hnutí premiéra získalo téměř stejně voličských hlasů jako před čtyřmi lety, k volbám přišlo voličů o 5 % více a ti zamíchali s povolebními kartami. Premiér tvrdí, že na vině jsou koalice, které vnímá jako „podvod na voličích“. A dokonce mluví o tom, že kdyby se proti němu strany postavily samostatně, nemohly by ho porazit. Faktem je, že ze Sněmovny vypadli i jeho další koaliční, nebo toleranční partneři, jako je ČSSD a KSČM.

Zatímco premiér v sobotu večer deklaroval, že je připraven vyjednávat s koalicí Spolu, ta debaty o povolební spolupráci s ANO neplánuje a už podepsala memorandum s koalicí Pirátů a STAN. Jediný možný koaliční partner ANO, tedy strana SPD, by hnutí ale k zisku většiny ve Sněmovně nepomohl - společně by strany měly jen 92 z 200 poslaneckých mandátů. A proto to přinejmenším matematicky vypadá, že se premiérovo hnutí bude muset na další čtyři roky vzdát ministerských křesel.

Je ANO připraveno na opoziční post? A co stojí za jeho prohrou ve volbách? Věří strana, že se může v povolebním vyjednávání něco změnit?

Sledujte rozhovor v úvodním videu. Níže vám nabízíme přepis nejzajímavějších odpovědí:

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

00:45 - S výsledkem voleb nemůžeme být spokojeni, protože jsme nevyhráli volby. Je tady ale paradox, že jako druzí máme nejvíce poslaneckých křesel, což je dáno změnou zákona. Skrytě jsem doufal, že naším koaličním partnerem bude koalice Spolu, ale jsem v tomto názoru v daný okamžik osamocen, takže je nutno si přiznat, že jsme neuspěli. Koalici jsem věřil, nesedělo mi, že by se Spolu spojilo s Piráty, což je nová levice, viděl jsem to jako reálnou možnost. Tím ale, že hnutí STAN Piráty v rámci voleb přeskákalo, se změnila situace.

04:01 - Pokud to budu brát z pohledu počtu mandátů, je nejsilnější stranou hnutí ANO, ale nikdo by neměl zpochybňovat kompetence prezidenta, ten o vítězi voleb musí rozhodnout sám. Minimálně formálně by Andrej Babiš mohl nabídku ke složení vlády přijmout a oslovit Spolu. I když si myslím, že z pohledu koaličních stran ta jednání neproběhnou a neuspějeme.

06:17 - Kdybych byl já prezidentem, tak na základě kontextu, ve kterém se pohybujeme, bych pana Fialu sestavením vlády pověřil. Na sestavení nové vlády nemáme příliš času a přikláněl bych se k tomu to příliš neprodlužovat. Není jiné cesty, času není nazbyt.

08:47 - Andrej Babiš chce zůstat v politice, bavili jsme se také o sestavení vlády. Nejsem ale kompetentní o tom teď mluvit. Andrej Babiš je pragmatik a ta možnost sestavit vládu se pro nás v tuto chvíli blíží k nule.

10:45 - O tom, jestli Andrej Babiš odejde z politiky, pokud hnutí ANO skončí v opozici, jsme se nebavili. Jeho slova ale zazněla na tiskové konferenci. Skončit v opozici pro něj nebude nic příjemného, on je exekutivní člověk. Je celý život zvyklý o něčem rozhodovat. Ve Sněmovně se často diskutuje a bývá to psychicky náročné, on tedy netáhne k sezení ve Sněmovně. Pokud by složil poslanecký mandát, akceptoval bych to jako jeho rozhodnutí.

12:44 - Důvod naší prohry je zjevný. Programy letos ve volbách zajímaly minimum lidí. Bylo to referendum o Andreji Babišovi a to se celé promítlo v kampani. My jsme program zveřejnili 2. září. Náš program je stručný, věcný a dá se přečíst. Důležité je říct, co je podstatné - a ne všechno.

15:31 - V době předcovidové jsme razantně snížili státní dluh, přišel covid a nastaly situace, které vyžadovaly peníze, abychom předešli kolapsu ekonomiky. Nezapomeňte na to, jak se zvýšily platy sestřiček, učitelů o padesát procent. Situace kolem covidu byla zcela nová. Nedovedu si představit, jak by rozhodovala jiná vláda. Nemyslím si, že to vládnutí bylo tak špatné, že bychom si nezasloužili pokračovat.

17:26 - Jestli byly výsledky voleb účtem za vládní angažmá, je těžké říct, to nechme analytikům. Neúspěchy našich ministrů v krajích si vysvětluji jako dopad kampaně antiBabiš.

19:35 - Jestli se Andrej Babiš vrátí do čela Agrofertu, mi neříkal. On má výhodu v tom, že se má kam vrátit, na rozdíl od většiny politiků.

20:58 - Jestli by měl Andrej Babiš kandidovat na prezidenta, je čistě jeho rozhodnutí. On má velkou popularitu, umí komunikovat ve světových jazycích, takže do jisté míry by mu ta funkce slušela. Ale je tu potřeba dořešit některé kauzy, které na můj vkus trvají už dlouho.

Reklama

Doporučované