Hlavní obsah

Nejasnosti v kauze vyhrožování Babišovi. Co v příběhu nesedí

Foto: Prima TV

Od víkendu sedí ve vazbě v Praze muž podezřelý z vyhrožování premiérovi Andreji Babišovi (na snímku). Španělští detektivové po něm pátrali měsíc, našli jej v Barceloně.

Reklama

V případu vyhrožování předsedovi vlády stále není jasné, jak to bylo s cestou jeho manželky a dcery do Dubaje.

Článek

Monika Babišová se na počátku února v Dubaji rozhodně nerekreovala, ale skrývala se před hrozbou útoku, tvrdí premiér Andrej Babiš. Odmítá ale vysvětlit, jakou ochranu jeho žena s dcerou v emirátech měly. Podle bezpečnostního experta je ochrana v cizí zemi pro policii mnohem složitější, než by tomu bylo v Česku.

Muže podezřelého z vyhrožování premiérovi a jeho rodině španělští vyšetřovatelé zadrželi v Barceloně. O víkendu zamířil z katalánské metropole do ruzyňské věznice, kde je vazebně stíhaný za vydírání.

Průběh celé kauzy ale vyvolává celou řadu bezpečnostních otázek. Pro jejich pochopení Seznam Zprávy sestavily časovou rekonstrukci celého příběhu.

Na úplném počátku „vyhrožovací“ kauzy stál hlavní manažer hnutí ANO a poslanec Jan Richter. Seznam Zprávy zjistily, že právě v jeho e-mailové schránce na začátku ledna přistál výhrůžný dopis od Lukáše Bracháčka, který měl premiérovi pohrozit, že neodstoupí-li do pěti dnů z funkce, Babiše a jeho rodinu zabije.

„Ten e-mail jsem dostal já, přišel na mé jméno. Asi si to podezřelý dohledal na našich webových stránkách. Předal jsem to policii, víc už komentovat nemohu,“ řekl Richter Seznam Zprávám.

Následovaly tyto události:

8. ledna: Premiér dostává varování od policie, že mu hrozí nebezpečí.

11. ledna: Obvodní soud pro Prahu 1 vydává na podezřelého evropský zatykač.

1. února: Podle novináře Jaroslava Kmenty právě tento den vznikly fotografie Moniky Babišové a dcery v Dubaji.

5. února: Španělská policie zadržela podezřelého v Barceloně.

25. února: Podezřelý muž je letecky přepraven do České republiky.

27. února: Zadržený muž míří do vazební věznice, je stíhaný pro podezření z vyhrožování, za což mu hrozí dva až osm let za mřížemi.

28. února: Premiér v Partii na Primě poprvé hovoří o tom, že manželku s dětmi kvůli nebezpečí „vyhnal“ do Dubaje. Manželka dle premiéra o nebezpečí nevěděla.

1. března: Monika Babišová pro Blesk Zprávy uvedla, že se o hrozbě útoku dozvěděla od svého muže až z televize. „Ne, nevěděli jsme to, teď tady sedím a brečím. Nikdy mě nenapadlo, že by někdo chtěl ublížit mně a dětem, když my žádnou politiku neděláme a za nic nemůžeme,“ řekla.

Nedůvěryhodná Dubaj

Z výše uvedeného plyne, že Monika Babišová (dle fotografie i s dcerou) pobývala v Dubaji v době, kdy se ještě podezřelý muž pohyboval na svobodě. Pokud policie hlídala (a dle Babišových slov stále hlídá) premiérovo bezprostřední okolí, jakou ochranu měla v Dubaji jeho manželka s dcerou?

Seznam Zprávy se šéfa kabinetu opakovaně ptaly, zdali jeho manželka v Dubaji pobývala s ochrankou. Premiér ale neodpověděl. A nereagoval ani na dotaz, kde v tu dobu pobýval jeho syn Frederik, který na fotografii z Dubaje vidět není.

Jasné není ani to, jak je možné, že Monika Babišová podle svých slov vůbec netušila o tom, že jí někdo vyhrožuje, a že policie dokonce dopadla podezřelého.

Bývalý elitní detektiv protimafiánského útvaru a bezpečnostní analytik Tomáš Sochr považuje Babišovo vysvětlení za nedůvěryhodné.

„Je zvláštní, že na jedné straně premiér vykonával svou běžnou činnost, byť byl hlídán on a jeho dům, na straně druhé však dle svých slov poslal manželku do Dubaje. Nedává mi to smysl, proč ji uklidil do zahraničí a on sám, rovněž ohrožený, vykonával běžnou činnost a působil normálně na veřejnosti,“ řekl Seznam Zprávám Sochr, který se v současnosti podílí na rozjezdu politického hnutí Přísaha vedeného bývalým policistou Robertem Šlachtou.

Foto: Facebookový profil Lukáše Bracháčka

Těsně před svým zadržením španělskými detektivy umístil Lukáš Bracháček na svůj facebookový profil post, ve kterém hrozí Babišově vládě.

Kdyby podle Sochra někdo Babišovou v Dubaji skutečně hlídal, o jejím pobytu by se nikdo nedozvěděl. „Pokud premiér tvrdí, že jeho žena byla schovaná v Dubaji před nebezpečím, nechápu, jak je možné, že ji tam někdo vyfotil v restauraci na ulici. Kdyby se dodržovaly nastavené policejní postupy a hlídala ji ochranka, nikdo nikdy by ji tam nemohl takto vidět,“ uvedl Sochr.

Jak byla zajištěna ochrana manželky premiéra a jeho dětí, se Seznam Zprávy ptaly i vyšetřovatelů a státního zastupitelství. K případu se však nevyjadřují.

Podle někdejšího špičkového detektiva by měla policie v Dubaji složitější podmínky, než kdyby premiérovu manželku načas ukryla v domácím prostředí. Sám má zkušenosti s ochranou důležitých svědků a informátorů v kauzách, na jejichž rozplétání se podílel. Příkladem mohou být utajené byty, kde ukrývaný člověk pod dohledem policie po nějakou dobu pobývá.

„Na území Dubaje by policejní orgán měl mnohem méně pravomocí a manévrovacího terénu než tady. Jsem přesvědčený, že v České republice by bylo možné rodinu premiéra ohlídat mnohem efektivněji než někde v Dubaji. Celé to na mě nepůsobí dost důvěryhodně,“ dodal.

Reklama

Doporučované