Hlavní obsah

Nejbohatším člověkem světa je šéf Amazonu, Petr Kellner je nejvýš v historii žebříčku

Nejbohatší Češi podle žebříčku časopisu Forbes.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Časopis Forbes zveřejnil tradiční žebříček nejbohatších lidí světa. Bill Gates si pohoršil.

Článek

Nový Forbes žebříček světových miliardářů, tedy lidí s majetkem vyšším než jedna miliarda dolarů, je pro letošek rekordně dlouhý. Obsahuje 2208 jmen, mezi nimiž nechybí ani šestice Čechů. Největším skokanem a zároveň nejbohatším mužem planety se stal Jeff Bezos, zakladatel a spolumajitel internetového obchodu Amazon. Forbes pro letošek odhaduje jeho jmění na 112 miliard dolarů, což je meziročně o 39,2 miliardy dolarů více.

Celkové odhadované jmění všech 2208 členů žebříčku je 9,1 bilionu dolarů, zatímco loni to bylo 7,7 bilionu a podílelo se na něm 2043 jmen. Bill Gates, který byl nejbohatším mužem světa 18krát za posledních 24 let, letos skončil až druhý.

Majetek žádného z šestice Čechů na žebříčku nejbohatších lidí světa neklesl a Petr Kellner, hlavní postava finanční skupiny PPF, bodoval nejvyšším odhadovaným jměním i nejvyšším umístěním v historii. Majetek českého premiéra v demisi Andreje Babiše šel meziročně také mírně nahoru, Forbes ho pro letošek odhaduje na 4,6 miliardy dolarů. Na třetím místě se mezi Čechy umístil Karel Komárek, jehož Sazka Group už je nejsilnější loterijní skupinou v Evropě a loni významně narostla. Dařilo se také jeho cestovní kanceláři Fischer. Čtvrtý je realitní magnát Radovan Vítek, který ovládá skupinu CPI PG, jež má nejcennější portfolio nemovitostí v Berlíně, ale aktivní je na středoevropském i západoevropském trhu. Vítkův majetek pro letošek odhadl Forbes na 2,9 miliardy dolarů. Komárek a Vítek si v letošním ročníku pořadí prohodili. Pátým Čechem mezi nejbohatšími lidmi světa je investor především do energetiky Daniel Křetínský (EPH) a šestým je uhlobaron Pavel Tykač, který ovládá těžbu hnědého uhlí přes Vršanskou uhelnou nebo elektrárnu Chvaletice.

Rozhovor s redaktorem časopisu Forbes Jaroslavem Maškem. Video: Jolana Humpalova, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované