Hlavní obsah

92 nových případů. Skryté drama začalo už v květnu, odhalují data

Foto: Shutterstock.com

Na Karvinsku se testuje plošně. Statistiky případů se ale rozcházejí.

Reklama

Ve středu v Česku přibylo 92 nových případů. Nejdéle aktivním lokálním ohniskem v České republice, s výjimkou Prahy, je Karviná.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se s novou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou vypraví do míst, která jsou momentálně největším ohniskem nákazy koronaviru v České republice.

Jde o několik okresů Moravskoslezského kraje a zejména o Karvinsko, které nyní v počtu aktuálních případů přepočtených na obyvatele už několikanásobně převyšuje Prahu, která byla dosud považována za hlavní epicentrum nákazy.

Krajská hygienická stanice v Ostravě na svých webových stránkách uvádí, že aktuální počet nakažených v okrese Karviná činí 1016 osob a z grafů, které připravily Seznam Zprávy je patrné, jak v posledním zhruba jeden a půl měsíci začal počet pacientů dramaticky stoupat.

První ohnisko se v Karviné objevilo na Dole Darkov, kde plošné testování odhalilo 511 případů. Karviná se nyní potýká s dalšími ohnisky na dolech ČSM-Jih a ČSM-Sever těžební společnosti OKD, které Darkov v časové ose prakticky vystřídaly. Darkov je také zatím jediným dolem, který přerušil těžbu.

Z čísel na grafu uvedeném výše je vidět, že nejvyšší sedmidenní průměr byl v Karviné koncem května a od té doby denní přírůstky stále kolísaly v podobných hodnotách. Poslední nárůst je na datech ministerstva a KHS způsoben hlavně skokem ve stovce nových případů 28.6.

Karviná je tak nejdéle aktivním lokálním ohniskem v České republice, s výjimkou Prahy.

Některé novější přírůstky nemocných na Karvinsku však zatím data neukazují. Patří mezi ně nejspíš i výsledek posledního plošného testování pracovníků v dolech těžební společnosti OKD.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák zatím ale na sociální síti Twitter uvedl, že počet osob pozitivních na covid-19 ke dni 1.7. je v Karviné 1528.

Právě rozdíl zhruba pěti set případů odpovídá počtu pozitivních výsledků plošného testování v dolech OKD. Odebráno bylo celkem přes 3400 vzorků a podle KHS je zatím pozitivních 17 % z nich. Hygienici vzorky stále vyhodnocují.

„Naše hygiena nezvládá tyto věci aktualizovat a její data nejsou v daný okamžik validní,“ odkrývá hejtman Vondrák, že se ve složité situaci v regionu stupňuje napětí. „Budu to řešit i s panem ministrem,“ připomíná, že do momentálního epicentra nákazy v Česku přijede ve čtvrtek už zmíněný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Vždy tam byly odlišnosti, oni evidují data podle trvalého bydliště, nikoliv podle toho, kde se pacient nachází. Což je určitý rozdíl, ale není tak markantní, jako když dnes hygiena dává zpětně čísla, která otestovala před třemi nebo čtyřmi dny,“ pokračuje hejtman trvající na svých datech: „Graf, který jsem zveřejnil, je aktuální a poslední platný.“

Mezi údaji tak panuje viditelný rozkol a jiná čísla ukazuje i web Ministerstva zdravotnictví, který má nejnovější data z okresů ke dni 23.6.

Další ohnisko je v Liberci

V republice hygienici zaznamenávají i další možná ohniska.

Na koronavirus bylo například otestováno na Strakonicku 113 zaměstnanců firmy Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert. Až na jednoho měli všichni měli test negativní. Nákaza se dříve potvrdila u jedné zahraniční pracovnice, která je v karanténě, řekla ČTK ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Mapa vychází z oficiálních hodnot uváděných na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Od údajů uváděných na webech krajských hygienických stanic se proto mohou lišit.

Podobně na Liberecku se nedávno zvýšil počet provedených testů, když tu bylo odhaleno nové ohnisko nákazy v libereckém závodě výrobce autosoučástí Magna Exteriors (Bohemia).

Prvním 13 pracovníkům liberecké firmy Magna Exteriors (Bohemia) ve středu skončila covidová karanténa. A jak řekla ČTK mluvčí společnosti Kateřina Arnoldová, jejich testy jsou negativní. Ve firmě podle ní ve středu nepřibyl žádný nový nakažený.

Testy zatím v Magně odhalily 26 nemocných, z toho deset mezi kmenovými zaměstnanci a 16 nakažených je od externí pracovní agentury.

Ve firmě Junker v Holicích na Pardubicku, kde byla zjištěna minulý týden nákaza u tří zaměstnanců, hygienici otestovali 95 lidí z výroby, všichni měli negativní testy. Lidé musí zůstat dva týdny v karanténě, končí jim 9. července. Pak půjdou ke svým praktickým lékařům, kteří je nechají znovu otestovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované