Hlavní obsah

Nejdřív mrazy, teď oheň. Francouzští vinaři prožívají špatný ročník

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Francouzští vinaři se potýkají s dalšími problémy. V dubnu je ohrožovaly rekordní mrazy, nyní vyhlášené vinařské oblasti sužují požáry. Škody se zřejmě promítnou do cen vína.

Článek

Minulý týden zasáhly jihovýchodní Francii požáry. Plameny ničily oblast Var poblíž francouzské Riviéry a šířily se silným větrem. Situaci nepomáhaly ani teploty, které se vyšplhaly nad 30 stupňů. Prezident Emmanuel Macron, který byl v této oblasti na dovolené, v minulém týdnu navštívil hasiče, kteří se pokoušeli dostat oheň pod kontrolu.

Z okolí letoviska Saint-Tropez musely francouzské úřady evakuovat tisíce osob včetně turistů. I když požáry zasáhly především lesy, škodám se nevyhnula ani francouzská vinařství.

Zda budou sklízet, nevědí

Přírodní katastrofa se tak zřejmě promítne i do cen vína. Podle serveru BBC se počet zasažených vinařství odhaduje na 73.

„V blízkosti jsou tři vinice, které byly zcela zničeny. Je to opravdu strašné,“ řekl pro BBC Stephen Cronk, spoluzakladatel vinařství Maison Mirabeau. S manželkou vlastní ještě vinici Domaine. I tam řádily požáry, které poškodily víno, hospodářské budovy a okolní les.

Nejdřív nás zasáhly silné mrazy, teď požáry. Je pravděpodobné, že dodávky vína z regionu podraží.
Stephen Cronk, vinař

Dopad na jejich úrodu zatím není jasný, protože zasažení kouřem nemusí být údajně hned zřejmé.

„Není jisté, zda budeme sklízet, nebo ne,“ uvedl Cronk s tím, že je vinařství čím dál tím náročnější kvůli přírodním podmínkám. „Nejdříve nás dvakrát zasáhly silné mrazy, které se normálně vyskytnou jednou za generaci, a teď se ještě potýkáme s nejhorším lesním požárem za poslední desetiletí. Je pravděpodobné, že dodávky vína z regionu podraží,“ dodal vinař.

Podle Cronka je načase, aby společnost přehodnotila způsob života a zaměřila se na ochranu klimatu. „Doufám, že to bude sloužit jako další připomínka toho, že podobné události budou častější a ničivější,“ uvedl Cronk pro BBC.

Vinice zkontrolují drony

Alexis Cornu, vedoucí vinař ze skupiny MDCV uvedl, že hlavní silnice mezi vinařstvími byla z bezpečnostních důvodů krátce uzavřena, ale tvrdá práce hasičů zabránila požáru, aby zasáhl jejich budovy.

Cornu uvedl, že v příštích týdnech se neočekává žádné ohrožení dodávek. Ne všechny požáry se však podařilo zkrotit. Až to bude možné, MDCV plánuje použít dron, aby posoudila, zda je vinná réva poškozená. Díky obnoveným dodávkám energie a vody však očekávají, že budou připraveni začít sklízet během několika příštích dní.

„Zatím to vypadá dobře,“ dodal Cornu. Řekl, že pravidla zakazující řezání nebo vyklízení keřů, která v oblasti platí, přispěla k šíření ohně – kolem statků totiž přibývá materiál, který ve vyprahlém létě snadno hoří.

S tím souhlasí i vinař Cronk, podle kterého by měli mít majitelé pozemků vedle chráněných lesních oblastí povolení k odstranění keřů zasahujících do jejich půdy.

Požár je nejnovějším problémem, který zasáhl francouzské výrobce vína. Sdružení producentů vína z Provence (CIVP) uvedlo, že není jasné, jak velké škody požáry způsobí. Zatím probíhají hloubková posouzení.

V dubnu zničily neobvykle silné mrazy vinnou révu na vinicích Bordeaux, Burgundska, Languedocu a údolí Rhôny.

Reklama

Doporučované