Hlavní obsah

Nejdřív sankce, teď opěvování a slova chvály. Jak vypadalo setkání Trumpa s Erdoganem?

Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA, ČTK

Americký a turecký prezident během setkání v Bílém domě.

Reklama

Ostrá konfrontace obou státníků, kterou někteří předpovídali, se nekonala. Na ose Washington–Ankara to ale pořád drncá. Hlavním problémem zůstává podle Donalda Trumpa smlouva o dodávce ruského protiraketového systému.

Článek

Americký prezident Donald Trump se ve středu večer sešel na ostře sledované schůzce se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle amerických médií se Trump na setkání i přes napjaté vztahy obou zemí těšil, což šlo vyčíst i z jeho reakcí po skončení schůzky. Tu americký prezident označil za „báječnou” a sebe samotného za „velkého fanouška” prezidenta Erdogana. Jednání ale jinak nepřineslo zlomová rozhodnutí a oficiálně zůstalo jen u diplomatických vyjádření.

USA považují Turecko podle Trumpa za skvělého spojence v rámci NATO. Erdogana navíc pochválil za zvýšené příspěvky do rozpočtu Severoatlantické aliance. Americký prezident také ocenil spolupráci v oblasti boje proti terorismu. Po jednání uvedl, že má s tureckým protějškem skvělé vztahy.

Problematickým bodem je však podle Trumpa kontrakt na dodávku ruského protiraketového systému S-400. Na něm se Ankara dohodla s Moskvou v září 2017. Spojené státy a vedení NATO se zbrojní zakázkou ale rezolutně nesouhlasí. Trump po setkání dokonce prohlásil, že to pro USA představuje velkou výzvu. Novináře ale už při přestávce mezi jednáními ujistil, že neshody kolem obranného raketového systému a následného zastavení dodávky amerických stíhacích letounů F-35 do Turecka se podaří odstranit.

„Máme, myslím, mnoho alternativ a nějaké řešení najdeme. Všechno dopadne dobře,” prohlásil šéf Bílého domu. Na tiskové konferenci se Trump nicméně o žádné konkrétní možnosti nezmínil.

Přes pozitivní hodnocení z úst amerického prezidenta Donalda Trumpa ale podle agentury Reuters ani jeden ze státníků nedokázal konkrétně popsat, jak oba státy hodlají překonat rozsáhlé názorové rozdíly v několika oblastech. Konkrétně jde například o tureckou invazi na severovýchodě Sýrie proti Kurdům, jejichž spojenci v posledních letech byly právě Spojené státy.

„Pro obyvatele Turecka děláte fantastickou práci,” pochválil Trump Erdogana. Ten má podle Trumpa „skvělý vztah s Kurdy”, což žurnalisty dost zaskočilo vzhledem k tomu, že Ankara Kurdy obecně považuje za bezpečnostní hrozbu. Turecký prezident na středeční tiskové konferenci kurdské bojovníky tvrdě kritizoval, podle něj jsou to teroristé ohrožující bezpečnost země i celého regionu.

Evropa platí málo

Trump ohledně situace v Sýrii podle agentury Reuters také prohlásil, že by Evropa měla na pokrytí nákladů spojených se syrskými uprchlíky poskytovat mnohem více peněz. „V současnosti platí většinu Turecko,” uvedl americký prezident.

Trumpův postoj k Ankaře v posledních týdnech poněkud kolísá – kvůli invazi na severovýchodě Sýrie Spojené státy z území stáhly vojáky a na Turecko uvalily sankce, aby pak následně vojsko do Sýrie částečně vrátily a sankce zase zrušily.

Turecký prezident Erdogan se na schůzce kriticky vyjádřil také k nedávnému rozhodnutí amerického Kongresu uznat turecký masakr Arménů v době první světové války za genocidu. Ten si mezi lety 1915–1918 vyžádal celkem 1,5 milionu obětí. Ankara už dříve termín genocida odmítla a tvrdí, že násilnosti tehdy panovaly na obou stranách a že počet mrtvých je nadhodnocený.

Erdogan během jednání rovněž otevřel otázku duchovního Fethullaha Gülena žijícího v USA. Turecko žádá roky o jeho vydání, jemu a jeho hnutí totiž připisuje odpovědnost za pokus o puč v Turecku v roce 2016. Turecký prezident prý podle svých slov do Washingtonu přivezl novou dokumentaci, která by měla Spojené státy o Gülenově vině přesvědčit.

Reklama

Doporučované