Hlavní obsah

Nejen Květuška či Broučci. Nahlédněte do poetického světa Jiřího Trnky

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Výstava k padesátiletému výročí úmrtí Jiřího Trnky v galerii GASK.

Reklama

Kutnohorská galerie GASK uspořádala k padesátiletému výročí úmrtí Jiřího Trnky multimediální projekt V zahradách imaginace. Připomíná tvorbu jedinečného českého výtvarníka, ilustrátora, spisovatele, sochaře, scenáristy, loutkáře, kostýmního výtvarníka a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu.

Článek

+12

Výstava se skládá ze dvou částí. Ta první se snaží přiblížit Trnkovo dílo tak, jak ho chápal autor sám. Představuje jeho „vážnou“ stránku, ve které se často vyjadřoval k tématům, jako je dehumanizace lidského společenství, vztah člověka a techniky či otázka umělecké svobody v totalitním režimu. Skládá se z pečlivě vybraných exponátů, které mapují hlavní tvůrčí oblasti Trnkovy tvorby a je doplněna o scénografické prvky, které odhalují, co návštěvníky čeká v části druhé.

Ta pak má ambici přiblížit Trnkovu tvorbu nové mladé generaci. Autoři výtvarného řešení výstavy plně respektují odkaz autora, ale s vědomím, že by pouhé mechanické vizuální přenesení postav knihy do výstavního prostoru neuspokojilo současnou generaci dětí, budují autorovy myšlenky pomocí moderních technologií. Je jimi například řada komponovaných audiovizuální projekcí a interaktivních instalací, které rozvíjejí příběh hlavních aktérů tak, aby v plné šíři vynikla výtvarná a literární kvalita předlohy.

Do této interaktivní části patří také celé půdní patro galerie, kde se nachází projekt „Trnkova zahrada 2“. Návštěvníci zde mohou do Trnkových příběhů přímo vstoupit a v prostorné instalaci se stát účastníky jeho kouzelného iluzorního světa, který chtěl diváka bavit, překvapovat a uvádět v úžas.

Výstava v galerii GASK v Kutné Hoře potrvá do 22. března 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované