Hlavní obsah

Nejhorší v šíření viru je Vysočina. Na vině je zásah mezi seniory

Foto: Seznam Zprávy

Rozdíly v krajích, data k 26. listopadu, skóre Seznam Zpráv (interaktivní grafika níže v článku).

Reklama

Bez hlavního města by hodnota protiepidemického systému PES v Česku nebyla na třetím, ale ještě na čtvrtém z pěti stupňů rizika.

Článek

Šíření koronaviru v Česku sice podle aktuálních informací dál pozvolna brzdí, zvětšují se ale rozdíly mezi regiony. Právě kvůli tomu vláda stále váhá s otevřením obchodů a uvolněním dalších opatření.

Zatímco Praha vykazuje v indexu protiepidemického systému PES hodnotu 42 a chybí jí jen dva body k poklesu do druhého stupně pohotovosti, pro Vysočinu vyšlo v pátek číslo 75, což je pouhý bod od pásma nejrizikovějšího, pátého stupně.

Ve čtvrtém pásmu systému, který určuje rozmezí 61 až 75, je hned devět krajů ze čtrnácti. V některých, jako třeba na Vysočině, Královéhradecku nebo Zlínsku, hodnoty indexu v uplynulém týdnu dokonce stouply.

Na vyšších indexech v nejhůře hodnocených krajích se odráží průnik epidemie covidu-19 mezi seniory, kteří jsou s rostoucím věkem náchylnější ke zdravotním komplikacím, pokud se nakazí.

„Vyskytují se tam případy v sociálních zařízeních, to je asi největší společný jev,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová na páteční tiskové konferenci.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Vývoj indexu rizika podle stupnice systému PES.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný také poukázal na fakt, že kraje s vyšším rizikem mají venkovský ráz, bez větších měst. „Chování i skladba té populace je částečně odlišná například od Prahy, Brna a Ostravy,“ poznamenal Blatný.

Pozice Prahy je podle šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška výjimečná díky obecně vyššímu počtu prováděných testů. Téměř polovina testů v hlavním městě navíc připadá na samoplátce a dalších osm procent na cizince, u nichž bývá nákaza řidší.

Pokud by se celorepublikové skóre počítalo bez Prahy, podle Duška by místo nynějších 57 bylo na hodnotě 62, tedy ve čtvrtém, červeném stupni rizika.

Možnost, že by se celková hodnota rizika počítala bez hlavního města, nicméně ministr Blatný vyloučil. „V žádném případě to nebude tak, že by se skóre přepočítávalo bez Prahy,“ řekl ministr.

Blatný také odmítl možnost, že by se obchody otevřely jenom v krajích s lepším skóre. „Ve chvíli, kdy bychom se chovali regionálně, znamenalo by to, že většina lidí se bude pohybovat tím směrem, kde jsou provozovny otevřeny. A to je přesně to, co nechceme,“ uvedl ministr.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Srovnání základních parametrů, podle kterých se počítá index rizika, v jednotlivých krajích.

Celorepublikový index rizika šíření epidemie se nepočítá jako průměr krajů.

Hodnota rizika se určuje pro každý kraj samostatně. Současnou hodnotu 57 pro celé Česko drží hlavně díky Praze a Moravskoslezskému kraji, což jsou nadprůměrně početné regiony. Zároveň se jako jediné drží dlouhodobě ve třetím stupni rizika.

Šéf statistiků Dušek také zdůraznil, že v některých krajích stagnuje podíl pozitivních testů. „Situace je stále velmi, velmi nestabilní. Vývoj v některých krajích podle něj může být „potenciálně velmi rizikový“. „Je potřeba velmi zvážit, jak celorepublikově přistupovat k téhle situaci,“ uvedl Dušek.

Skóre podle Seznam Zpráv

Redakce Seznam Zpráv podle oficiálních dostupných dat provedla vlastní výpočty indexu rizika na úrovni krajů a dále obcí s rozšířenou působností. Na této úrovni je nutné počítat s migrací za prací a cestováním a opatření i jejich uvolňování by se mohla míjet účinkem. Problematická však může být i migrace na úrovni krajů, typicky mezi Prahou a Středočeským krajem, ale i v dalších regionech.

Index rizika kombinuje tato kritéria:

🔶 Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za 14 dní.

🔶 Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za 14 dní ve skupině 65+ let.

🔶 Průměrná pozitivita testů za posledních 7 dní.

🔶 Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla na základě poměru nově nakažených v různých časových intervalech.

I kvůli rozdílnému vývoji v krajích bude vláda až v neděli jednat o dalším možném uvolnění ochranných opatření od příštího týdne. Původně mělo rozhodnutí padnout dříve. Jednání se posunulo, aby vláda rozhodovala podle nejaktuálnějších dat.

„Nevnímáme ‚psa‘ jako robot. Kdyby situace vypadala tak, že sice skóre v daný den – třeba i sedmý nebo osmý – je takové, ale situace v krajích je nebezpečná, můžeme se rozhodnout jinak. Uvidíme, jak to v neděli bude probíhat,“ uvedl ministr Blatný v pátek.

Už ve středu upozornil na zvyšování rizikového skóre v krajích vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je k dalšímu uvolňování skeptický. Blatný, který se ještě na začátku týdne vyjadřoval optimisticky, pak ve čtvrtek řekl, že šanci na zmírnění omezení vidí „tak 50 na 50“.

Reklama

Doporučované