Hlavní obsah

Nejistota do poslední chvíle. Proti rozvolnění jsou data z několika míst

Foto: Getty Images

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zůstává ohledně dalšího postupu proti covidu opatrný. (Ilustrační foto)

Reklama

Situace okolo nového koronaviru se v Česku sice uklidňuje, ale ne podle představ vlády. S dalším uvolněním pravidel se proto bude váhat až do neděle.

Článek

Brzdíme, ale jen pomalu a nerovnoměrně. Takové v pátek bylo jedno ze shrnutí aktuální epidemické situace v Česku. Průměrně tento týden přibývalo okolo 4000 případů denně, snížil se počet hospitalizovaných a lehce klesá podíl pozitivních záchytů z celkového objemu testů.

„Stále jsme ve fázi, kdy epidemie jednoznačně brzdí, ale vykazuje řadu rizikových dílčích trendů – odlišují se od sebe jednotlivé regiony a rozdíly začínají být velmi významné,“ uvedl při tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Aktuální rizikové skóre protiepidemického systému PES je pro celou republiku 57 bodů, odpovídá tedy stupni 3, a udrží-li se po sedm dní, měl by následovat návrh na rozvolnění opatření. Tedy otevření obchodů a služeb a další oživení dosud utichlého společenského života.

Pro opačný verdikt ale mluví bližší pohled na údaje – hodnota pro třetí stupeň PES se sice drží několik dnů, je ale hraniční a rozhodně neklesá. Proti navíc mluví zmiňovaná situace v několika regionech.

„Máme takové, které jsou stále v potenciálně velmi rizikovém stavu. Mezi nimi jsou Kraj Vysočina, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj a částečně Karlovarský. Nedochází tam sice k eskalaci do superrizikových hodnot, ale je tam velká nálož v populaci, je tam velký podíl nově pozitivně diagnostikovaných seniorů a mnoho z nich je i hospitalizováno,“ popsal dále ředitel Dušek.

Tabulky statistiků ukazují, že hodnoty pro třetí stupeň dlouhodobě udržují de facto jen Praha a Moravskoslezský kraj, které zároveň díky své velikosti podávají optimistické výhledy i pro zbytek republiky.

„Bez Prahy vychází skóre na 62 a celá republika by zůstávala nad 60 body, tedy ve stupni 4. Situace je velmi nestabilní, stále máme vysoký rozdíl pozitivních testů a rozdíly mezi kraji mohou být potenciálně velmi rizikové – je třeba velmi zvážit, jak celorepublikově k situaci přistupovat,“ míní šéf statistiků.

Foto: ÚZIS/MZČR

Podíl pozitivních testů na celkovém objemu klesá, ale zůstává nad 20 procenty. Bezpečný poměr by se pohyboval pod 10.

Ministra Jana Blatného (za ANO) čeká v neděli jednání vlády, na kterém se o dalším postupu bude jednat. Zda jsou pro něj varovná čísla z regionů důvodem pro pozdržení dalšího uvolnění pravidel, ale nechtěl v pátek říci. Stejně jako v minulých dnech volil opatrná slova a odkazoval k dalšímu vývoji.

„V žádném případě to nebude tak, že by se skóre přepočítalo bez Prahy. Na nedělním jednání vlády se bude rozhodovat o tom, zda v pondělí bude, nebo nebude možno přejít do stupně číslo tři – jestli se to stane, tak v celé zemi. Jakkoliv je celorepublikový ukazatel tím nedůležitějším, je třeba regiony zohledňovat. Kdyby bylo patrné, že dochází extrémnímu zhoršování v řadě krajů, může to rozhodnutí ovlivnit – zdrojem informací je systém, finální rozhodnutí je ale na sboru expertů,“ řekl Blatný.

Prodejci i provozovatelé služeb a další, kteří kvůli epidemii museli své živnosti uzavřít, tak zůstávají až do neděle v nejistotě.

Jisto už nyní naopak mají školy – ty budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému Ministerstva zdravotnictví, i kdyby vláda v neděli rozhodla o zmírnění opatření na třetí stupeň rizika nákazy. V pátek to potvrdila mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Z některých dosavadních výroků politiků nicméně vyplývá, že vláda na rychlé uvolnění spěchat spíše nebude. K obezřetnosti a opatrnému postupu v týdnu vybízel vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, ve čtvrtek se k němu přidal i premiér Andrej Babiš (ANO). „Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ řekl premiér.

Co rozhodne

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 75 bodech, pod tento součet situace v ČR klesla předminulou středu. Právě sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

Ve vyšších stupních rizika se počítá se stejnými opatřeními pro celou republiku, ve dvou nejnižších by mohlo být podle dřívějších vyjádření ministra různé nastavení opatření v jednotlivých krajích. I první nejmírnější stupeň vyžaduje nouzový stav.

Reklama

Doporučované