Hlavní obsah

Nejprve analýza, pak se rozhodne. Schillerová zatím ustupuje od změny vyplácení dotací pro neziskovky

Foto: MF ČR

Schillerová upouští od plánu nepředfinancovávat projekty neziskovek.

Reklama

Zrušení záloh z dotací možná neproběhne. Ministerstvo financí čeká na vypracované analýzy.

Článek

Ministryně financí ustupuje od plánu zrušení záloh na měkké projekty z evropských peněz, které by bylo likvidační pro neziskové organizace. Schillerová po vlně kritiky požaduje podle iRozhlas.cz k novým pravidlům analýzy.

Analýzy žadatelů o unijní peníze mají vypracovat resorty, které mají rozdělování dotací z Evropského sociálního fondu na starost. „Uvědomuji si, že pro některé typy příjemců by mohlo úplné zrušení předfinancovávání znamenat problémy při čerpání prostředků na projekty spolufinancované z Evropské unie,“ vysvětlila Schillerová pro iRozhlas.cz

Dodala, že v diskusi nad hledáním řešení bude Ministerstvo financí pokračovat po vypracování analýz. Ty by měly být hotové do konce září.

„Analýza nebude přínosná"

„Vzhledem k tomu, že vlastní několikastránkové vysvětlující dopisy, které jsme ministerstvu poslali jako odpověď, nebyly shledány za dostatečné, přistoupili jsme k externí analýze formou řízených rozhovorů,“ řekl rozhlasu náměstek Ministerstva školství pro řízení operačních programů Václav Velčovský. Analýzy podle něj ale nebudou pro současný stav příliš přínosné.

Plán na zrušení záloh vznikl kvůli snaze ulevit státnímu rozpočtu. Ministerstva práce a školství a resorty, které dotační peníze přerozdělují, ale změny od začátku kritizovaly. Zrušení záloh by podle nich bylo likvidační především pro neziskové organizace a menší instituce, které by z důvodu nedostatku peněz nemohly rozjet projekty, na které žádají příspěvek.

„Neziskové organizace nejsou zajímavou klientelou pro banky, neumí moc dobře měřit jejich kredibilitu. Neziskovky nemají ani čím jistit,“ popsala mluvčí vládní sekce pro lidská práva Olga Jeřábková.

Zrušení předfinancování by bylo likvidační

Nový způsob zpětného financování by byl problematický i pro školy a výzkumné instituce.

„Z 99 procent to jsou veřejné instituce, které nemají jiné než veřejné zdroje, s nimiž mohou disponovat. Hrozilo by, že nebudou předkládat žádosti o projekty, které míří skutečně na zkvalitňování vzdělávání,“ vysvětlil Velčovský.

O pravidlech pro rozdělování evropských peněz na další období 2021–2027 se stále diskutuje. Současný záměr ministerstva tak není definitivní a může se změnit. Hlavní slovo bude mít ale právě Ministerstvo financí.

Reklama

Doporučované