Hlavní obsah

Nejrychlejší žralok na světě inspiruje armádu USA. Podle jeho kůže chce vyvinout obratnější letadla

Americká armáda chce využít výzkum žraločí kůže pro vývoj letadel.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Americkou armádu zaujaly skvělé třecí vlastnosti, kterými disponuje nejrychlejší žralok na světě. Na základě výzkumu jeho kůže chce armáda postavit agilnější stroje. Výzkum spolufinancoval výrobce letecké techniky Boeing.

Článek

Zubatou kůži žraloka maka v současnosti zkoumá americká armáda. Vědci chtějí zjistit, proč může být žralok i přes odpor vody tak rychlý. Může totiž dosáhnout rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Napsal o tom britský Independent.

Hlavním předmětem výzkumu je tření. Kůže žraloka totiž není perfektně hladká, jak by se předpokládalo, nýbrž je pokryta drobnými zubatými ostny. Mako je může během stíhání kořisti libovolně zasunout či vysunout.

„Pokud byste žralokovi přejeli rukou kůži ve směru proudění vody, byla by na dotek hladká. Ve směru proti proudu vody naopak drsná,“ popisují vědci.

Síla tření je jedním z rozhodujících faktorů při pohybu letadel ve vzduchu. Díky zmírnění tření by stroje mohly být více ovladatelné, efektivní a mohly by letět rychleji.

„Je to stejné jako s golfovými míčky,“ říká vedoucí výzkumu Amy Langová. „Drážky v míčku snižují tření. Takový míček můžete odpálit mnohem dál, než kdyby byl úplně hladký,“ vysvětluje Langová.

Výzkum žraločí kůže vedle armády spolufinancuje letecká firma Boeing.

Reklama

Související témata:

Doporučované