Hlavní obsah

Mattis: Nevím o žádných krocích, které by KLDR podnikla k denuklearizaci

Žádné známky denuklearizace Severní Koreje.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Americký ministr obrany James Mattis řekl, že si není vědom žádných kroků, kterými by se Severní Korea blížila k denuklearizaci.

Článek

Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise Severní Korea zatím neuskutečnila žádná opatření, která by vedla k její denuklearizaci. Dodává, že tyto kroky neočekává v nejbližší budoucnosti. Jeho prohlášení je v kontrastu k výrokům amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ihned po skončení jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem uvedl, že Severní Korea začne s denuklearizací ihned po návratu vůdce do vlasti.

V rámci toho pozastavila americká armáda každoroční vojenská cvičení s jihokorejskou armádou, což potvrdil i Pentagon. Mattis nicméně ve středu řekl, že nemůže potvrdit informaci o jakémkoli splnění závazku ze strany Severní Koreje, zejména proto, že domluva o její denuklearizaci ještě ani nezačala.

Detaily dohody pak s Kimem měli po summitu projednat americký ministr zahraničí Mike Pompeo a bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton v dalších jednáních.

Ačkoli mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová potvrdila, že jsou Spojené státy v kontaktu se Severní Koreou, neoznámila žádnou Pompeovu zahraniční cestu. Pompeo by přitom měl začít situaci řešit, aby do srpna dokázal obhájit pozastavení vojenských cvičení.

Prezident Trump řekl, že zařídil návrat ostatků 200 vojáků americké armády z období války v Koreji v letech 1950-1953. Mattis řekl, že novinářům nemůže poskytnout více informací, ale že o tom vláda teprve jedná. Proces jejich vrácení měl začít okamžitě po návratu vůdce.

Reklama

Doporučované